Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum: 12 september 2006
Betreft: Beleidsnota nieuwe landgoederen ter inzage

Beleidsnota nieuwe landgoederen ter inzage

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dinkelland heeft ingestemd met de beleidsnota Nieuwe Landgoederen. De beleidsnota ligt zes weken ter inzage. Indien er geen zienswijzen inkomen, zal het college de raad voorstellen om de beleidsnota ongewijzigd vast te stellen.

Toelichting

Bestaande landgoederen leveren een grote bijdrage aan de kwaliteit van het landschap op het gebied van natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie. De gemeente Dinkelland wil deze waarden verder versterken en de realisatie van nieuwe landgoederen kan hier een goede bijdrage aan leveren. Nieuwe landgoederen vormen een invulling van het begrip 'rood voor groen'. 'Rood voor groen' betekent dat als compensatie voor de aanleg van een substantiële oppervlakte aan openbaar groen, de bouw van één of enkele royale landhuizen wordt toegestaan. De omvang van een nieuw landgoed is tenminste 10 hectare.

De provincie Overijssel heeft na een succesvol pilotproject een streekplanherziening in procedure gebracht om meer ruimte te bieden voor nieuwe landgoederen. Hierdoor krijgen particulieren onder voorwaarden de mogelijkheid nieuwe landgoederen te ontwikkelen. Naast het bouwen van een landhuis moet nieuw groen worden aangelegd dat openbaar toegankelijk is.

De gemeente Dinkelland hecht veel waarde aan het behoud en de versterking van het agrarisch toeristische karakter van de gemeente Dinkelland. Uit onderzoek zal onder andere moeten blijken dat een nieuw landgoed geen negatieve gevolgen heeft voor omliggende economisch duurzame landbouwbedrijven. Omdat inmiddels al enkele aanvragen om een nieuw landgoed te mogen stichten zijn binnengekomen, was het van belang om een beleidskader op te stellen.

Met de nota Nieuwe Landgoederen wordt een nadere uitwerking gegeven van het provinciaal beleid. Tevens is de nota een toetsingskader voor verzoeken om een nieuw landgoed te stichten. Daarnaast geeft deze nota de aanvrager inzicht in de vereisten die worden gesteld aan een aanvraag en de medewerking van het gemeentebestuur aan de realisatie van een nieuw landgoed.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder de heer J.G.A. Kleissen op telefoonnummer 0541-854154.

---- --