LEI

Voedselrisico's zitten niet alleen in producteigenschappen (persbericht)

12 sep 2006
Onderdeel: LEI

Het beleid rond nieuwe voedselrisico's moet meer omvatten dan de technische controle van producten, die bedoeld is om gevaren voor de volksgezondheid te voorkomen. Risico's kunnen ook samenhangen met niet-technische ontwikkelingen in en rond de voedselketen, zoals de verbreiding van overgewicht en obesitas door verkeerde consumptiegewoonten. Binnen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven leeft de behoefte om het risicobeleid ook op zulke problemen te richten. Het ministerie van LNV en de Voedsel en Waren Autoriteit rekenen dit soort maatschappelijke vragen echter niet tot het beleidsterrein van voedselveiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het LEI in opdracht van het Ministerie van LNV en de Voedsel en Waren Autoriteit.

Â

Het onderzoek maakt deel uit van een breder programma rond 'emerging risks' in de voedselketen: nieuwe of toenemende gevaren voor de voedselveiligheid door bijvoorbeeld globalisering of demografische ontwikkelingen. Om zulke gevaren tijdig te kunnen signaleren en bestrijden, moeten belanghebbende partijen het min of meer eens zijn over de vraag om welke risico's het gaat. Die eenstemmigheid is er in de praktijk nog niet. Als de overheid het begrip 'emerging risks' anders invult dan de andere partijen, bestaat het gevaar dat het risicobeleid van de overheid weinig serieus wordt genomen. De onderzoekers pleiten er voor dat de overheid het probleem van de voedselveiligheid niet alleen benadert vanuit technische kwaliteitsnormen en een strikt controlesysteem. Het vertrouwen in voedsel hangt ook af van de manier waarop met de consument wordt gecommuniceerd over de relaties tussen de voedselketen, de maatschappelijke ontwikkelingen en het gedrag van de consument zelf.

Rapport 7.06.12: Visie op voedselgevaren; De percepties van emerging risks onder stakeholders in de voedselketen.