Provincie Utrecht

Utrechtse jeugdzorg

Veel te doen in Utrechtse jeugdzorg

12-9-2006 -

Meer jongeren sneller helpen. Dat wil de provincie Utrecht. Vandaar dat zij een doelmatigheidsonderzoek heeft laten uitvoeren binnen de Utrechtse jeugdzorg. De resultaten zijn zorgelijk. Dat vinden de betrokken partners ook. Er moeten maatregelen worden getroffen. Om te beginnen heeft de provincie Utrecht de Raad van Toezicht van Bureau Jeugdzorg Utrecht gevraagd het heft in handen te nemen. En binnen een maand met een verbeterplan te komen en dit vervolgens uit te voeren. De provincie Utrecht zal de voortgang van dit traject nauwgezet monitoren, faciliteren en bijsturen waar dat nodig is. Uiteraard worden ook de andere, minder urgente, knelpunten bij de zorgaanbieders aangepakt.

Sinds 1 januari 2005 heeft de provincie de regie over de jeugdzorg. Om te weten waar in de Utrechtse jeugdzorgketen doelmatiger gewerkt kan worden, heeft zij extern bureau Lysias gevraagd een onderzoek uit te voeren.

Aanbevelingen uit het onderzoek
Lysias constateert dat er de afgelopen anderhalf jaar al veel verbeterd is. Dan gaat het om het invoeren van alle veranderingen die het gevolg zijn van de Wet op de Jeugdzorg, de samenwerking met belangrijke ketenpartners, het in beeld brengen van de vraag naar jeugdzorg. Nieuwe verbeteringen staan op stapel, zoals het verkorten van de doorlooptijden in het Bureau Jeugdzorg en het wegwerken van de wachtlijsten met extra geld.

Toch blijven er verbeterpunten. De belangrijkste aanbevelingen zijn: Bureau Jeugdzorg Utrecht kent een aantal knelpunten op het gebied van informatievoorziening en het casemanagement. Deze knelpunten moeten worden aangepakt met een `veranderprogramma'.
Om de overdracht tussen bureau jeugdzorg en de aanbieders beter te laten verlopen is het goed het wachtlijstbeheer te digitaliseren en een checklist voor dossieroverdracht in te voeren. Voor de zorgaanbieders wordt onder meer aanbevolen het informatievoorziening te verbeteren, het zorgaanbod te flexibiliseren en meer af te stemmen met de sector licht verstandelijk gehandicapten.

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten de conclusies en de aanbevelingen van het rapport over te nemen. Bureau Jeugdzorg Utrecht en de Utrechtse jeugdzorgaanbieders zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit onderzoek en herkennen in grote lijnen de aanbevelingen en vinden dat ze opgepakt moeten worden.

Acties provincie Utrecht
Lysias heeft ook aangegeven dat de provincie krachtig moet sturen tijdens het verandertraject. Gedeputeerde Staten hebben besloten hieraan gehoor te geven. Aan Bureau Jeugdzorg Utrecht is gevraagd om binnen een maand met een verbeterplan te komen. De Raad van Toezicht van bureau jeugdzorg heeft aangegeven dat zij dit tot haar verantwoordelijkheid rekent. Zij stelt een veranderprogramma op dat de knelpunten bij bureau jeugdzorg moet oplossen. Overigens stuurt de provincie het rapport ook naar de Inspectie Jeugdzorg.

Verder zal de provincie Utrecht de jeugdzorgaanbieders vragen een plan vast te stellen om de genoemde knelpunten daar op te lossen. De provincie zal dit monitoren en waar mogelijk en nodig faciliteren en/ of bijsturen. Zodra de knelpunten zijn verholpen en dus meer jongeren, sneller geholpen worden, zal de provincie meer afstand nemen.

> Eindrapportage doelmatigheid jeugdzorg provincie Utrecht (Acrobat reader, 594 Kb)

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 21 53