Provincie Utrecht

Gebiedsafspraak Grebbelinie

Ondertekening Gebiedsafspraak Grebbelinie

12-9-2006 -

Op 14 september wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst de gebiedsafspraak voor de Grebbelinie ondertekend door alle betrokken partijen. Hiermee wordt het startschot gegeven voor de uitvoering van een honderdtal projecten, die de toeristisch-recreatieve en ecologische structuur van de Grebbelinie verbeteren en het cultuurhistorisch karakter versterken.

Grebbelinie boven water!
De gebiedsvisie voor de Grebbelinie met de titel `Grebbelinie boven water!' vormt de basis voor de gebiedsafspraak. In deze visie geven de provincies Utrecht en Gelderland, gemeenten, Waterschap Vallei en Eem, Staatsbosbeheer en andere organisaties uit het gebied aan wat ze samen gaan doen om de Grebbelinie beter beleefbaar en herkenbaar te maken. Daarbij gaat het om het versterken van zowel de cultuurhistorische waarde als de landschappelijke en ecologische waarde, en om het verbeteren van de recreatieve mogelijkheden op en rond de Grebbelinie. Met de ondertekening van de gebiedsafspraak starten de partijen de werkzaamheden die nodig zijn voor het uitvoeren van deze visie. Hiervoor is een uitgebreid uitvoeringsprogramma opgesteld, dat de komende 10 jaar wordt gerealiseerd.

Bewoners welkom op feestelijke bijeenkomst
De provincie wil bewoners en lokale organisaties uit het gebied graag de gelegenheid bieden bij de ondertekening aanwezig te zijn en nodigt u daarom van harte uit voor de feestelijke bijeenkomst. Deze bijeenkomst vindt plaats op 14 september a.s. vanaf 15.00 uur op camping De Nieuwe Beek en het naastgelegen Fort aan de Daatselaar, Ubbeschoterweg 12 te Renswoude. Het officiële programma begint om 15.30 uur met de presentatie van de gebiedsvisie door gedeputeerde Jan van Bergen, gevolgd door de vertoning van een DVD over de Grebbelinie en een lezing door prof. dr. Maarten van Rossem. Om 16.30 uur begint dan op ludieke wijze de ondertekening van de gebiedsafspraak op fort aan de Daatselaar; dit wordt een bijzondere happening met verrassende elementen. De middag wordt afgesloten met een borrel en eindigt om 18.15 uur.

Aanmelden
U dient zich voor deze bijeenkomst van tevoren aan te melden. Dit kan telefonisch bij mw. Renée Kraaier, 030-2582051, of per email, renee.kraaier@provincie-utrecht.nl.

Meer weten over de Grebbelinie?
De Grebbelinie is een zogenaamde waterlinie gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw ter verdediging tegen vijandelijke invallen vanuit het oosten. In de tweede wereldoorlog is ook daadwerkelijk bij de linie gevochten. De linie loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort, naar Spakenburg. In het landschap zijn nog veel elementen, zoals forten, dijken, sluizen van de Grebbelinie terug te vinden. Wilt u meer weten over de Grebbelinie, kijk dan op www.provincie-utrecht.nl/grebbelinie.

Meer informatie: Renee Kraaier, telefoon 030 - 258 2051