Grotere kloof tussen praktijk en onderwijs bij HBO dan bij WO

Digitale universiteit

Grotere kloof tussen praktijk en onderwijs bij HBO dan bij WO

WO-starters zijn veel beter voorbereid op de praktijk dan HBO-starters. Dat terwijl werkgevers hogere verwachtingen hebben van HBO-ers dan van WO-ers. Hoewel WO-ers beter zijn voorbereid hebben werkgevers hogere verwachtingen van zowel WO-ers als van HBO-ers dan ze daadwerkelijk waarmaken.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) dit voorjaar in opdracht van de Digitale Universiteit (DU) heeft gedaan naar de kloof tussen praktijk en onderwijs op het gebied van Informatiesystemen. Onderzocht is hoe groot de kloof is tussen ervaren praktijkkennis en verwachte praktijkkennis onder werkgevers ten aanzien van startende werknemers binnen het werkveld van Informatiesystemen.

Belangrijkste conclusie is dat de kloof tussen prakijk en onderwijs bij HBO-opleidingen significant groter is dan bij WO-opleidingen.

Belangrijkste oorzaken hiervoor zijn volgens werkgevers:
- Een groter gebrek aan up-to-date praktijkcases in het HBO dan in het WO.
- HBO-docenten staan minder open voor input vanuit het bedrijfsleven dan WO-collega's.
- HBO-docenten worden minder geschikt gevonden om de praktijkkennis over te brengen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de ontwikkeling van TISO-web, nieuw digitaal leermateriaal voor Informatiesysteemonderwijs. Het doel van de portal TISO-web is het verkleinen van de kloof tussen praktijk en onderwijs in het Informatiesystemenonderwijs (HBO en WO). Onder leiding van de Open Universiteit Nederland worden authentieke dossiers van omvangrijke automatiseringsprojecten uit het bedrijfsleven verzameld en toegankelijk gemaakt voor onderwijs. Onder strikte voorwaarden zijn bedrijven bereid waardevolle informatie ten behoeve van onderwijs vrij te geven. Bovengenoemd onderzoek geldt als een nul-meting. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder 50 managers van grote en middelgrote technische en ICT-bedrijven en/of afdelingen in Nederland.