Gemeente Den Haag

De afgelopen weekend gehouden Haagse Open Monumentendagen met als thema Toppers van toen waren een overweldigend succes. Alhoewel Den Haag altijd al vele duizenden bezoekers trekt, was het dit jaar met zon 25.000 bezoekers een topjaar. Volgens wethouder Marnix Norder (Monumentenzorg) maakt deze twintigste Haagse editie dan ook duidelijk dat de vele monumenten en archeologische vondsten die Den Haag rijk is het koesteren meer dan waard zijn.

De kroon in het aantal bezoekers spande de recentelijk vernieuwde Ridderzaal die exact geteld op zaterdag 9.259 en op zondag 6.836 bezoekers ontving. Dit enthousiasme waaierde vanzelfsprekend uit naar de overige regeringsgebouwen aan het Binnenhof als Eerste en Tweede Kamer. Maar ook bij het Kabinet van de Koningin, het gebouw van de Hoge Raad en het fraaie pand van de Raad voor de Rechtspraak constateerde men een zeer grote opkomst van het publiek.

De vele muziekuitvoeringen zoals in de Raad voor de Rechtspraak en de zalen van de Raad van State animeerden de toehoorders om langer te blijven terwijl het mooie weer toch lonkte om liever elders te toeven. Het Oude Stadhuis dat op zondag opengesteld was en via een rondleiding te bezichtigen, kon de drukte amper aan: 1.700 mensen van 10.00 tot 17.00 uur! Aan de andere kant van de stad kon het Vredespaleis ook op een geslaagde dag terugkijken, een stroom van 1.300 bezoekers kon vrij door het paleis en de tuinen dwalen. Ook de vele buitenlandse toeristen pikten deze gratis toegang tot de top-interieurs van Den Haag graag mee.

Mede door het mooie weer was er voor de georganiseerde wandelingen langs de verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog in de Oostduinen een grote interesse. De open dag met rondleidingen met uitleg over de vondsten bij de archeologische opgravingen aan de Uithofslaan trok circa 250 bezoekers. Wethouder Norder bezocht om 13.00 uur de opgraving en heeft zelf een spoor uit de IJzertijd opgegraven.