Nationale Beeldbank breekt fotomarkt open

De nationale beeldbank

Nederlandse fotografie rechtenvrij op www.nationalebeeldbank.nl

AMSTERDAM, 20060912 --
Met een vaste prijs van 59 euro per foto breekt het nieuwe fotostockbureau De Nationale Beeldbank de Nederlandse markt voor fotobureaus open. Via www.nationalebeeldbank.nl bieden intussen meer dan 800 fotografen hun werk aan. Hun aantal groeit dagelijks. De Nationale Beeldbank is gespecialiseerd in foto's van het dagelijks leven in Nederland.

De Nationale Beeldbank is begin mei van start gegaan. 'Het is erg moeilijk om bij de grote stockbureaus goed en betaalbaar beeldmateriaal te vinden van dagelijkse, Hollandse onderwerpen', zegt Paul Robert, een van de oprichters van het nieuwe fotobureau. 'De bestaande fotobureaus leveren vooral nieuwsfotografie en foto's van dagelijks leven in het buitenland. Om nog maar te zwijgen van het typische stockwerk met opgepoetste Amerikaanse fotomodellen. Dat gat in het aanbod hebben wij nu gedicht.'

De Nationale Beeldbank werkt met een vaste, lage prijs van 59 euro per foto voor redactioneel gebruik, rechtenvrij, een absolute prijsdoorbraak in de Nederlandse bureauwereld. 'Je moet ons zien als de EasyJet onder de fotobureaus', zegt Robert. 'We doen niet aan franje en zo min mogelijk aan kleine lettertjes. Klanten moeten zich registreren, zoeken, downloaden en betalen. That's it.'

Unieke foto-opdrachten

Toch is maatwerk via de Nationale Beeldbank wel mogelijk. Klanten kunnen een foto-opdracht plaatsen. Foto-opdrachten worden uitgezet bij alle aangesloten fotografen die binnen een vooraf bepaalde tijd geschikt werk kunnen uploaden. Robert: 'We hebben intussen wat ervaring met deze dienst opgedaan en de resultaten zijn indrukwekkend. Binnen 24 uur konden wij een klant keuze geven uit meer dan 300 beelden van het gevraagde onderwerp.' Die dienst is overigens wel duurder dan het kopen van een standaardfoto. De klant betaalt het dubbele tarief per foto: 118 euro.

De Nationale Beeldbank heeft op dit moment een database van meer dan 20.000 beelden die verdeeld zijn over 20 categorieën en tientallen subcategorieën.