Kabinetsformatie biedt ruimte voor lobbyisten.

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

Aanschuiven bij de formateur: informeren is mee regeren!

Kabinetsformaties bieden ruimte voor lobbyisten. Belangenorganisaties kunnen soms met succes hun wensen in het regeerakkoord krijgen. Maar dat vraagt wel een lange adem en maatwerk in de lobby.

Dat blijkt uit het boekje 'Aanschuiven bij de Formateur. Mee formeren is mee regeren' dat vandaag tijdens de jaarlijkse politieke borrel van het Haagse bureau voor communicatiemanagement en public affairs Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonck is gepresenteerd. FNV-voorzitter Agnes Jongerius en mr. Niek-Jan van Kesteren, algemeen directeur van VNO-NCW kregen het eerste exemplaar aangeboden.

In het boekje vertellen twaalf vooraanstaande 'ervaringsdeskundigen' die bij de vorming van een kabinet als (in)formateur of onderhandelaar hun sporen hebben verdiend openhartig over hun ervaringen bij kabinets(in)formaties en het beïnvloeden daarvan door belangengroepen. Ook de do's en don'ts en wat er volgens hen bij kabinetsformaties anders zou moeten komen aan de orde.

Zo bepleit Frans Leijnse een grotere betrokkenheid van de fractiespecialisten bij het formatieproces. Hans Hillen wil juist de ministers een grotere rol laten spelen bij het schrijven van het regeerakkoord. Dat vergroot hun commitment met het kabinetsbeleid.

Lange adem en maatwerk
Voor belangenbehartigers is vooral de timing van de lobby cruciaal. Het schrijven van de verkiezingsprogramma's, de campagne en het begin van de formatie zijn de meest succesvolle lobbymomenten. In de aanloop naar een nieuw kabinet is er wel degelijk ruimte voor lobby-organisaties om hun belang op de agenda te krijgen. Dat vraagt echter een lange adem en maatwerk. Volgens Lubbers kunnen belangenorganisaties zelfs een overbruggende rol hebben tijdens kabinetsformaties. Wel moeten hun thema's maatschappelijk relevant zijn, media-aandacht genereren en financieel te vertalen zijn. Brieven aan de kabinets(in)formateur hebben echter weinig zin, maar zijn wel van belang voor de eigen achterban en voor de publieke opinie. Via deze laatste omweg kunnen hun thema's uiteindelijk toch in een regeerakkoord een plaats krijgen. Tijdens een kabinetsformatie moeten volgens de ervaringsdeskundigen niet de onderhandelaars het doelwit van lobbyisten zijn, maar hun formatieteams, die hun onderhandelaar sturen en bijstaan.

'Aanschuiven bij de formateur' bevat naast algemene informatie over kabinetsformaties, tips voor belangenbehartigers en interviews met o.a. VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven, PvdA-senator Ed van Thijn, professor Rudy Andeweg, voormalig minister Thom de Graaf en veelvuldig (in)formateur Ruud Lubbers.