Koninklijke Ahrend NV

Ahrend verrast op Woonbeurs met compleet ingerichte woning

Amsterdam, 12 september 2006


* Ahrend-producten in compleet ingerichte, realistische woonomgeving

* Populariteit Ahrend-producten voor thuis sterk gegroeid
* Ahrend at home-thuismeubilair nu verkrijgbaar bij dertig exclusieve interieurwinkels in heel Nederland

Op de Woonbeurs, die van 26 september tot en met 1 oktober in de Amsterdamse RAI zal worden gehouden, pakt Ahrend groots uit met een compleet ingerichte woning. Op standnummer P 104 vindt de bezoeker geen doorsnee-stand maar een modern huis, compleet met echte tuin, badkamer, keuken, woonkamer en uiteraard diverse exclusieve woonproducten uit de Ahrend at home-collectie.

In het kader van Enjoy Living, het thema van de Woonbeurs, heeft Ahrend het Nederlandse ontwerpersduo Stefan Scholten & Carole Baijings gevraagd de Ahrend at home-collectie te presenteren in een realistische woonomgeving.

Die omgeving is een Loftcube®: een kant-en-klare woning op kolommen die werd ontworpen door de Duitse architect Werner Aissinger. Een compleet bewoonde loft in een tuin met echt gras, bloemen en zelfs een buitendouche. De ruimte is gevuld met designklassiekers uit de Ahrend at home-collectie, gecombineerd met producten van nationale en internationale ontwerpers.

Een selectie uit de inrichting: de Ahrend 123-kast (ontwerp Wijtse Rodenburg) fungeert als kruidenrek in de keuken, terwijl het afwasrek vol staat met servies van Nederlandse ontwerpers. Aan het plafond hangen handgeblazen gekleurde glazen bollampen, ontworpen door Scholten & Baijings. Op de nieuwe bureaustoel Ahrend 250 van Frans de la Haye ligt kleding van de vorige dag. Op de Ahrend 1200-tafel van Meyer & Van Schooten staat een laptop en ontbijt. Een Ahrend 123-dressoir dient als scheiding tussen de slaapbank en de woonkamer. Ook de beroemde Revolt-stoel ontbreekt uiteraard niet. Deze klassieker, die in 1953 werd ontworpen door Friso Kramer, beleefde in 2004 zijn herintroductie en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een onmiskenbaar stijlicoon in tijdloze interieurs, onder andere aan de eettafel. Deze Revolt stoel won tijdens de Woonbeurs 2005 de Woon Award in de categorie Beste Woonproduct.

Scholten & Baijings lichten toe: Vormgeving staat in galeries en musea vaak op een sokkel of in een vitrine; zelden in iets wat lijkt op de dagelijkse woonomgeving, waarvoor het werd bedacht.

De bezoeker komt binnen op het moment waarop de bewoners, de designliefhebbers Mr en Mrs Ahrend, net even afwezig zijn. Dit onbewaakte moment kan de bezoeker gebruiken om het interieur eens ongestoord te bekijken. Zo blijkt er in de asbak op tafel nog een sigaretje te smeulen. De bank is beslapen en er hangt lingerie aan de waslijn. Achter de spiegel zijn diverse foto's gestoken. De radio speelt zacht. In de kast staan kleine Afrikaanse beeldjes. Je zou bijna aarzelen om naar binnen te gaan, zo levensecht ziet het eruit. Overal slingeren boeken, kranten, kleren en sportschoenen. De Ahrend Move-it tafel in de tuin is niet afgeruimd. Buiten, in de tuin, staat achteloos een fiets geparkeerd tegen de Loftcube.

Scholten & Baijings: Het idee van de presentatie is om je anders te laten kijken. Avontuurlijker, want veel ontwerpen ontdek je pas in tweede instantie. Objectiever, want naambordjes ontbreken, zodat de grenzen tussen exclusief design en massaproducten vervagen en vooroordelen verdwijnen.

Over Ahrend at home

Ahrend ontwikkelt en produceert al vele jaren meubelen voor het Nederlandse interieur. In deze lange traditie werkt Ahrend met zowel eigen ontwerpers als met andere toonaangevende designers en architecten. In de jaren 50 en 60 ontwierp Friso Kramer de Revolt-stoel en de Facet-tafel, die ook vandaag de dag nog tot de moderne designklassiekers behoren en ook in de Loftcube® zullen figureren. Andere voorbeelden van functioneel en tijdloos Dutch design zijn de tafelseries Ahrend 1030 van architect Wim Quist en de Move-it van Frans de la Haye. Alle Ahrend-producten worden gekenmerkt door passie voor design, functionaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid.

Over Scholten & Baijings

Scholten & Baijings is een samenwerkingsverband tussen Stefan Scholten (72), die in 1996 zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven heeft afgerond en Carole Baijings (73). Zij is werkzaam geweest als regie-assistente en is binnen het vakgebied vormgeving autodidact. Het tweetal werkt sinds 2000 samen. De interieurproducten van het duo kenmerken zich door licht, kleur, transparantie, rasters en gelaagdheid. Daarnaast is hun werk onderdeel van de vaste collecties van Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam, Nederlands Textielmuseum Tilburg en diverse particuliere collecties.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mark Klijs, Perswoordvoerder Koninklijke Ahrend N.V. Telefoon +31 (0)6 12 68 44 23, e-mail mklijs@ahrend.com.

Roelf-Jan Somer, Accountmanager at home, Ahrend Inrichten B.V. Telefoon +31 (0)6 54 66 33 78, e-mail rjsomer@ahrend.com.

Voor digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Fred Gerrets, Hoofd Publiciteit, fgerrets@ahrend.com.

Websites

Bezoek voor meer informatie en dealeradressen www.ahrend.com/athome.

Ga voor meer informatie over Scholten & Baijings naar www.scholtenbaijings.com.

Voor meer informatie over de Loftcube® kunt u terecht op de website www.loftcube.net.