Vereniging Natuurmonumenten


Natuurbrief
Wilt u iedere maand tips voor de leukste natuuruitjes, het laatste nieuws en leuke aanbiedingen en acties ontvangen? Neem dan gratis een abonnement op de Natuurbrief.

WERKEN AAN MEER NATUUR RONDOM VOORSTERBOS
07-09-2006

Vereniging Natuurmonumenten start begin september op drie plekken in en om het Voorsterbos met boswerkzaamheden. Langs de Voorsterweg, in het Waterloopbos en in het bosje bij het zweefvliegveld worden bomen gekapt. Natuurmomenten doet dit om de ontwikkeling van de natuur in en om het Voorsterbos meer ruimte te geven en in 1 geval om er een parkeerplaats aan te leggen. Een deel van de bomen worden met een kraan omver getrokken. Die bomen blijven liggen in het bos, waar ze geleidelijk veranderen in humus. Voor het zover is profiteren insecten, vogels, planten en schimmels van het zachte dode hout. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Talen uit Staphorst en duren naar verwachting enkele weken. Het publiek zal weinig tot geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Glooiender

Langs de Voorsterweg wordt de rand van het Voorsterbos over een lente van 1,2 kilometer aangepakt. Het is de bedoeling dat de strakke bosrand een stuk glooiender wordt. Bomen worden daarom op de ene plek tot 10 meter in het bos gekapt en op een andere plek tot wel 35 meter. Zo ontstaat een brede strook, waar vlinders, insecten en vogels veilig gebruik van kunnen maken. En doordat zonlicht weer op de bodem kan komen zullen kleine boompjes en struikjes spontaan gaan groeien. Ook wordt bermsloot verbreed en de slootkant aan de boszijde glooiend aangelegd. Ideaal voor amfibieën en libellen. Bovendien voert de sloot na deze ingreep beter overtollig water af.

Voorsterbeek

In het Waterloopbos haalt Natuurmonumenten bomen weg op het tracé van de toekomstige Voorsterbosbeek. Deze beek stroomt straks vanaf het Waterloopbos naar het Wendelbos en vormt een natuurlijke verbinding tussen de twee bossen. Behalve voor de natuur kan de beek een functie vervullen voor het vasthouden van overtollig regenwater. Zo wordt verdroging tegengegaan en tegelijkertijd wateroverlast voor de aangrenzende landbouwgronden voorkomen. De beek zelf wordt naar verwachting in 2007 aangelegd.

Parkeerplaats

In het driehoekige deel van het Voortserbos aan de noordoostzijde van de Voorsterweg haalt Natuurmonumenten enkele bomen weg om er een kleine parkeervoorziening voor ongeveer 20 auto's aan te kunnen leggen. Van hieruit kunnen mensen wandelen in het Wendelbos, dat momenteel wordt aangeplant.

Voor nadere informatie
kunt u contact opnemen met Jan Akkerman, beheerder Voorsterbos, 0527-252570 of 06-53733245.