Vereniging Natuurmonumenten


Natuurbrief
Wilt u iedere maand tips voor de leukste natuuruitjes, het laatste nieuws en leuke aanbiedingen en acties ontvangen? Neem dan gratis een abonnement op de Natuurbrief.

ZWARTE HOEK NATTER VOOR VOGELS
11-09-2006

Natuurmonumenten begint deze week met het natter maken van het gebied Zwarte Hoek in de Noordoostpolder. In totaal wordt 28 hectare hier optimaal ingericht als broed- en leefgebied voor weidevogels. 's Winters biedt het gebied ruimte aan overwinterende ganzen, die hier voedsel kunnen vinden. Graafmachines gaan aan het werk om in de Zwarte Hoek 5 hectare open water te realiseren. Daarvoor moet circa 26.000 m3 grond worden verzet. Door de harkvorm waarin de waterpartijen worden aangelegd, zogenaamde karrevelden, ontstaan er extra veel oeverranden. Die zijn van belang omdat vogels juist daar veel voedsel kunnen vinden. Het ministerie van LNV stelt in het kader van natuurinrichting EUR 146.000 voor dit project beschikbaar. Dat komt neer op 90% van de kosten. De overige 10% worden door Vereniging Natuurmonumenten betaald. Naar verwachting nemen de werkzaamheden drie maanden in beslag.

Weidevogels

Weidevogels als kievit, scholekster, tureluur en grutto zijn vanouds kenmerkend voor het Nederlandse landschap. Toch gaat het niet goed met deze vogels, doordat de natte weilanden die ze nodig hebben, steeds minder voorkomen in ons land. In het gebied Zwarte Hoek in de Noordoostpolder, tussen het Kadoelerbos en de Zwartemeerdijk, hebben altijd al weidevogels gebroed. Maar ook hier zijn de omstandigheden geleidelijk minder gunstig geworden, met als gevolg dalende aantallen broedparen. In 2002 heeft Natuurmonumenten al een aantal poelen in het gebied aangelegd. Nu wordt de inrichting verder verbeterd en komt er meer variatie. Er ontstaan kleine hoogteverschillen en veel overgangen tussen nat en droog. Op die manier zijn er altijd slikkige plekken aanwezig, vergelijkbaar met het Waddengebied of delen van Zeeland. Behalve broedende weidevogels verwacht Natuurmonumenten hier in de trektijd ook steltlopers als groenpootruiter, oeverloper en wulp. Belangstellenden kunnen de ontwikkelingen in de Zwarte Hoek volgen vanaf de Zwartemeerdijk, waar een vogelkijkscherm staat.

Voorsterveld

Natuurmonumenten heeft nog meer plannen voor natuurontwikkeling in de Noordoostpolder. Op dit moment wordt gewerkt aan het maken van een inrichtingsplan voor het Voorsterveld, aan weerszijden van het Zweefvliegveld, niet ver van Marknesse. Dit gebied wordt ingericht als een overgangszone van het Wendelbos dat Natuurmonumenten hier aanlegt, naar een open grasland met veel bloeiende plantensoorten. Omwonenden van het gebied worden door Natuurmonumenten op de hoogte gehouden van, en als zij dat wensen, betrokken bij de verdere planvorming. De daadwerkelijke inrichting van het Voorsterveld zal niet eerder dan in het najaar van 2007 beginnen. Het Zweefvliegveld blijft in gebruik.

Voor nadere informatie
kunt u contact opnemen met Jan Akkerman, beheerder Voorsterbos, telefoon 0527-252570 of 06-53733983.