GroenLinks

Deventer moordzaak moet door Commissie-Postumus beoordeeld worden

12 september 2006

GroenLinks wil dat de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken, de Commissie-Postumus II die ingesteld is na de Schiedammer parkmoord, onderzoek gaat doen naar het verloop van het strafrechtelijk onderzoek in de Deventer moordzaak.

Vandaag is bekend geworden dat drie deskundigen (advocaat Gerard Spong en de hoogleraren Tak en Van Koppen) een nader justitieel onderzoek bepleiten in de Deventer moordzaak. De veroordeelde van deze moord, Ernst Louwes, is veroordeeld op basis van DNA-bewijs, waarbij de deskundigen serieuze vraagtekens stellen. Justitie moet hernieuwd onderzoek uitvoeren, vinden de drie deskundigen.

Inmiddels heeft de advocaat van Louwes een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend, waarop nog niet is beslist. Vanzelfsprekend moet het oordeel van de Hoge Raad worden afgewacht. Dat neemt evenwel niet weg dat inmiddels de noodzaak bestaat om onafhankelijk en deskundig onderzoek te laten verrichten naar de Deventer moordzaak om lering te trekken, maar vooral om absolute zekerheid te krijgen dat er geen onschuldige veroordeeld is in deze strafzaak. GroenLinks roept daarom de Commissie-Postumus op om uit eigener beweging onderzoek in te stellen naar het strafrechtelijke onderzoek in de Deventer moordzaak.

Den Haag, 12 september 2006

Femke Halsema