Het Nationaal Archief

. Nationaal Archief Magazine

Archief Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF naar het Nationaal Archief
Den Haag, 12 september 2006
Het archief van de oudste Nederlandse particuliere vluchtelingenorganisatie komt beschikbaar voor onderzoek. Op 14 september draagt de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF haar archief over de jaren 1948 - 2001 over aan het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief is een belangrijke bron voor de persoonlijke geschiedenis van nieuwe Nederlanders uit onder meer Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Het archief geeft ook een boeiend beeld van de vluchtelingenopvang in ons land, met name tijdens de Koude Oorlog.

Persoonlijke geschiedenis
Het Nationaal Archief is erg blij met de komst van dit archief omdat het een bron is voor de persoonlijke geschiedenis van duizenden nieuwe Nederlanders en hun kinderen. Het gaat om studenten die zijn gevlucht uit het Oostblok na de Hongaarse Opstand in 1956 en na de Praagse Lente in 1968. Het zijn ook studenten die de kolonelsregimes Portugal, Griekenland en Chili zijn ontvlucht in de jaren zeventig en vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië uit de jaren negentig. Het archief bevat de namen en de oudste gegevens van hun nieuwe leven in Nederland, onder meer over hun aankomst, de manier waarop ze zijn opgevangen en begeleid naar een opleiding.

Tijdsdocument
Tegelijkertijd is dit archief ook een tijdsdocument van de manier waarop de Nederlandse samenleving in de tweede helft van de twintigste eeuw omgaat met deze vluchtelingenstromen. Het geeft een beeld van de studentensolidariteit: hoe studentenverenigingen en universiteiten de opvang van de gevluchte studenten organiseren in speciale opvanghuizen en er mede door massale inzamelingsacties voor zorgen dat ze hier kunnen gaan studeren.

Inlichtingenwerk
In het oog springt ook het inlichtingenwerk van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Via het International University Exchange Fund wint de Stichting inlichtingen in over de situatie van intellectuelen in dictatoriale derdewereldlanden zoals Zuid-Afrika. De correspondentie die het UAF voert met de National Union of South-African Students na het bloedbad van Sharpeville in de jaren zestig is zeer interessant. Uit de jaren negentig bevat het archief documenten over de situatie in Joegoslavië en Bosnië en van het Hogere Commissariaat der Vluchtelingen van de Verenigde Naties, de UNHCR. Door het actieve inlichtingenwerk kon de stichting een eigen standpunt innemen over het vluchtelingenbeleid en het initiatief nemen tot de oprichting van de Vereniging voor Vluchtelingen.

De organisatie
Het UAF ondersteunt vluchtelingen bij een studie aan een universiteit, hogeschool of ROC. Deze steun bestaat voor een belangrijk deel uit advisering, bemiddeling en begeleiding. Ook biedt het UAF financiële steun en begeleiding bij het zoeken naar passend werk. Dit jaar heeft het bestuur van het UAF Prof. R.F.M. Lubbers benoemd als voorzitter.