Socialistische Partij

Ouders en SP willen gratis schoolboeken

12-09-2006 * Schoolboeken in het voortgezet onderwijs moeten door de overheid betaald worden. Die oproep deden de Consumentenbond en Ouders&Coo vandaag aan de Tweede Kamer. Kandidaat-Kamerlid en onderwijsspecialist Jasper van Dijk nam namens de SP met Kamerleden van andere partijen een petitie in ontvangst: "Het is belachelijk dat Nederland het enige Europese land is dat ouders laat betalen voor schoolboeken," stelde Van Dijk.

Met een ludieke actie - de historische figuur Hugo de Groot las een `Smeekschrift der Ouders' voor - riepen de organisaties de politiek op om schoolboeken voortaan via de overheid te financieren. Vervolgens werd door directeur Van Katwijk van Ouders&Coo een ouderwetse schooltas met duizenden digitale handtekeningen aangeboden. Ouders moeten nog steeds honderden euro's per jaar voor schoolboeken betalen, terwijl Nederland per internationaal verdrag heeft beloofd de schoolboeken gratis te maken.

Het kost de overheid hooguit 200 miljoen euro om de schoolboeken te vergoeden. Er wordt bovendien ook veel geld mee bespaard: de ingewikkelde Tegemoetkoming Schoolkosten kan worden afgeschaft, met alle bureaucratie van dien. Van Dijk: "Gratis schoolboeken is een kwestie van beschaving. Ik ga ervan uit dat andere partijen en de regering ons standpunt binnenkort overnemen." Eind september presenteert de SP haar eigen onderzoek over schoolkosten. Ook in het verkiezingsprogramma van de SP wordt uiteraard gepleit voor gratis lesmateriaal.
Zie ook:
* Bespreek het onderwijshoofdstuk van het verkiezingsprogramma op de website van Jan Marijnissen