Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 12 september 2006                            |


1. Statenvragen Jeugdzorg
Samen met het Bureau Jeugdzorg en eventueel een reguliere zorgaanbieder willen Gedeputeerde Staten zoeken naar oplossingen voor de financiële problemen bij de Stichting Valkenhorst die gerezen zijn omdat het plafond van de beleidsregel flexibele subsidies jeugdzorg bereikt is. Over de plaastsing van jongeren dient vooraf wél overeenstemming te zijn. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de VVD-fractie over de Beleidsregel Flexibele Subsidies Jeugdzorg 2006.

2. Integraal ouderenbeleid kadernota 2006-2007.
Zorg voor dementerenden, het activeren van ouderen en zorg voor kwetsbare allochtone ouderen staan centraal in het integraal ouderenbeleid van de provincie Noord-Brabant. De kadernota integraal ouderenbeleid bestaat uit drie onderdelen, het Brabants Actieprogramma Dementie, Zilver Actief en Kleurijk Brabant verzilvert.Gedeputeerde Staten zenden de nota naar de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur. Het Brabants Actieprogramma Dementie richt zich o.a. op het versterken van zorg voor mensen met dementie in de thuissituatie en hun omgeving en een vernieuwend integraal zorg concept voor mensen met dementie waarbij techniek en ict zeer belangrijk zijn. Binnen het actieprogramma Zilver Actief gaat het om het activeren en waarderen van ouderen binnen de Brabantse samenleving. Kleurrijk Brabant Verzilvert richt zich op de specifieke problemen van de kwetsbare groep allochtone ouderen.

3. Kosten vervoer gehandicapten
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt een brief van Gedeputeerde Staten waarin het college de aandacht vraagt van de minister voor de hoge kosten waarmee gehandicapten te maken krijgen die meer dan 750 kilometer per jaar en daarbij de regiogrenzen overschrijden. GS maken zich zorgen over de sociale gevolgen van deze beperking. Dit naar aanleiding van vragen die over dit onderwerp in de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

4. Studiereizen
GS hebben een lijst vastgesteld met daarop de buitenlandse dienstreizen van september-december 2006 zoals die nu zijn voorzien. Het gaat om leden van GS en ambtenaren die wordt gemaakt doordat zij vergaderingen bijwonen van de Verenging van Europese Regio's. Ook is ingestemd met de ambtelijke deelname van bijeenkomsten in Malaga (Spanje) en Windsor (Engeland) i.v.m. een Europees innovatieprogramma. Gedeputeerde R. Augusteijn neemt als oud-gedeputeerde deel aan een vergadering van het Comité van Sociaal beleid en Zorgle Zaken en van het ALIVE-netwerk van de Vereninging van de Europese Regio's eind september in Roemenië. De gedeputeerde is vice-voorzitter van het comité en was tot 13 oktober voorzitter van het ALIVE-netwerk.voor sociale zaken.

5. Versterking Ecologische Verbindingszones
Een wijziging van de 'beleidsregel subsidie natuur en landschap' maakt het mogelijk om gemeenten te compenseren voor de waardedaling die optreedt, wanneer die gemeente eigen agrarische gronden gebruikt ten behoeve van de ecologische verbindingszone. Gemeenten krijgen de helft van die waardedaling door de Provincie vergoed. Ook geeft de Provincie een extra subsidie van 25 procent van de waardedaling aan gemeenten en waterschappen die samenwerken om bredere verbindingszones aan te leggen.

6. Woningbouwplannen
De afgelopen drie maanden zijn door de provincie bestemmingsplannen goedgekeurd waardoor zo'n 5.000 woningen gebouwd kunnen worden. Over de afgelopen twaalf maanden zijn plannen goedgekeurd voor de bouw van 14.000 woningen. Dat is een signaal dat het met de bouw in Brabant de goede kant op gaat, hetgeen ook werd bevestigd in recente CBS-cijfers. Afgaande op de woningbehoeften in de provincie, zijn er per jaar tussen de 10.000 en 11.000 nieuwe woningen nodig. In de maanden april tot en met juni werden bijna 2.400 nieuwe woningen opgeleverd. Naar verwachting bedraagt de nettogroei van de woningvoorraad dit jaar ca. 9.600 woningen. Volgend jaar zullen dat naar verwachting 12.000 woningen zijn. Het aantal afgegeven bouwvergunningen vormt ook de basis voor de stagnatie-indicator. Hieruit valt op te maken dat de landelijke regio's beter scoren dan stedelijke regio's. In Midden- en West-Brabant komt de woningvoorraad tussen 2005 en 2008 boven de provinciale prognose uit, blijkt uit een overzicht van alle gemeenten.

7. Projecten Nieuwe Hollandse Waterlinie
Bijdragen aan het behouden en ontwikkelen van historische elementen zoals forten, sluizen, bunkers en inundatiegebieden. Daartoe hebben GS het programmaplan Nieuwe Hollandse Waterlinie Diefdijk/Loevestein vastgesteld. Het gaat om projecten in de gemeenten Werkendam en Woudrichem, die in de periode 2006-2013 kunnen worden uitgevoerd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is naast het Groene Woud aangewezen als nationaal landschap in Noord-Brabant.

8. Dag van de Zon
Een Dag van de Zon lijkt geen meerwaarde op te leveren bij het bereiken van een duurzame energiehuishouding. GS willen wel extra aandacht besteden aan projecten met een soortgelijke doelstelling op scholen. Hiervoor worden al plannen gemaakt. Dit schrijven GS als antwoord op de vragen van de leden van Provinciale Staten, mw. Lestrade, de heer Gorter en mw. Houtepen (D66).


9. Verwerking groente-, fruit- en tuinafval
Nieuwe verwerkingstechnieken voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) zijn mogelijk duurzamer en goedkoper dan de huidige verwerkingstechniek composteren. Dit blijkt uit een onderzoek dat milieuadviesbureau Ecofys in opdracht van GS heeft uitgevoerd. GS stellen de onderzoeksrapportage nu ter beschikking aan de Brabantse gemeenten en Essent Milieu. Zij verwachten hiermee faciliteren te zijn bij de besluitvorming over toekomstige verwerking van het Brabantse gft-afval. De onderzochte technieken maken allen gebruik van de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken uit gft-afval.

10. Overdracht wegen
11 provinciale wegvakken met een totale lengte van circa 36,2 km worden overgedragen aan diverse gemeenten dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het gaat om de gemeenten Helmond, Halderberge, Roosendaal, Oss, Gemert-Bakel, Boekel, Bernheze, Veghel, Cuijk, Boxmeer, Best, Sint-Oedenrode, Drimmelen, Geertruidenberg, Haaren en Heeze-Leende. De overdrachten zijn met de betrokken gemeenten voorbereid. Sommige overdrachten vinden plaats zonder financiële vergoeding, andere met. In het laatste geval gaat het om geld voor structureel onderhoud en duurzaam veilige inrichting van de wegvakken. De provincie betaalt voor deze overdrachten circa 16 miljoen euro in totaal.

11. Concert op de vijver
Bij de start van de voorbereidingen van het evenement op de vijver werd er niet uitgegaan van een televisieuitzending. Het destijds afgesloten contract tussen de producent en Frans Bauer voor een afsluitend optreden ging niet uit van een televisieuitzending. De provincie heeft alle stappen gezet om tot een vergelijk met het management van Frans Bauer te komen maar dat bleek niet mogelijk. Dat was geen reden om een groot evenement waar het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met soliste, Gerard van Maasakkers, Lonneke Kruisbergen, Station Zuid en het Brabant Koor optraden af te gelasten. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer N. Heijmans (SP).

12. Parkeerbeleid gehandicapten
Het parkeerbeleid voor gehandicapten is een gemeentelijke verantwoordelijkheid. De uniformering van het parkeerbeleid binnen de kring van de gemeenten heeft nog geen prioriteit. Binnen de overleggroepen voor de gebiedsgerichte aanpak van het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan kan bezien worden of de gemeenten behoefte aan onderlinge afstemming hebben. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Wolters en Bergsma en mevr. Weeterings (CDA).

13. Ruimtelijke plannen
Een verklaring van geen bezwaar voor een winkelruimte met werkruimte in een agrarisch bedrijf in de gemeente Reusel-De Mierden wordt geweigerd, de gemeente St.Oedenrode mag in de terreinen vallend onder het bestemmingsplan buitengebied 1997 voortaan zelf beslissen over de aanleg van poelen op grond van een categorie aanwijzing op basis van artikel 19 lid 2, Wet Ruimtelijke Ordening, het bestemmingsplan Vesting 2005 van de gemeente Woudrichem wordt goedgekeurd. De wijziging van het bestemmingsplan buitengebied, Hoekse Baan 3, Wouwse Plantage van de gemeente Roosendaal wordt afgekeurd, het uitwerkingsplan van het bestemmingsplan Landgoed Driessen van de gemeente Waalwijk wordt goedgekeurd en de verzamellijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt goedgekeurd.


---- --