Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten college van B en W Utrecht


1. Plan voor ontwikkeling gebied 'Zijdebalen' (tussen Westerdijk en Vecht)

De gemeente heeft in overleg met omwonenden randvoorwaarden opgesteld, die de basis vormen voor ontwikkeling van het gebied 'Zijdebalen'. Dit is het terrein (naar de aldaar gevestigde houthandel ook bekend als het Jongeneel-terrein) achter het gebouw aan de Oudenoord waarin een aantal jaren Sociale Zaken heeft gezeten, nu bekend als 'Babel'. De ligging aan de Vecht en dichtbij het centrum maakt deze plek tot een interessante locatie; vanuit ontwikkelaars is er veel belangstelling voor herontwikkeling van het gebied.

De randvoorwaarden zijn de basis voor een 'Structuurplan Zijdebalen', waarvan het college nu een voorontwerp heeft vastgesteld. De kern van het voorontwerp is het ontwikkelen van het plangebied van een voormalig industrieel bedrijventerrein tot een woongebied met circa 550 woningen. Het woongebied wordt aangevuld met andere functies, zoals kleinschalige bedrijvigheid en een horecagelegenheid. De bouwhoogten in het plangebied variëren van 4 tot 6 lagen, met een aantal hoogteaccenten van twee extra bouwlagen.

Het structuurplan fungeert straks als een ruimtelijk kader voor de toekomstige bouwplannen. Het voorontwerp-structuurplan ligt vanaf 21 september aanstaande 6 weken ter visie. Tijdens deze periode is het mogelijk inspraakreacties in te dienen.



Gemeente Utrecht