Provincie Limburg

Onvoldoende rijksgelden voor restauraties monumenten in Limburg In het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma (PRUP) 2006-2011

is 1,8 miljoen euro, afkomstig van het rijk, gereserveerd voor restauratie van twaalf rijksmonumenten in Limburg. Gedeputeerde Staten (GS) hebben het PRUP vastgesteld en constateren dat de beschikbare rijkssubsidies voor restauraties volstrekt onvoldoende zijn voor het wegwerken van de oplopende restauratieachterstand in Limburg. GS hebben dit kenbaar gemaakt in een brandbrief aan Minister Van der Hoeven verantwoordelijk voor o.a. monumentenzorg.

Als gevolg van nieuw rijksbeleid is dit het laatste PRUP dat door GS is vastgesteld. Met de invoering van het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (BRIM) van begin dit jaar gaat het Rijk zich vooral toeleggen op instandhouding en groot onderhoud van monumenten en niet meer op restauratie. In een brief aan de Minister vragen GS een oplossing te bieden voor het snel wegwerken van de restauratie-achterstand die in Limburg volgens voorzichtige schattingen meer dan 75 miljoen euro bedraagt. Alleen in de categorie kerkgebouwen bedraagt deze achterstand al ruim 15 miljoen euro. De brief wordt tevens onder de aandacht gebracht van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de Limburgse Kamerleden.

Het restauratieprogramma in het PRUP is gebaseerd op de prioriteitenlijsten, die door de gemeenten bij Gedeputeerde Staten zijn ingediend. Een belangrijk project is de restauratie van de toren van de Sint Martinuskerk in Weert waarvoor in dit uitvoeringsprogramma 750.000,00 is gereserveerd. Ook is er ruimte voor een zestal nieuwe restauratieprojecten waaronder de Baalsbruggermolen in Kerkrade en de kapel van Smakt in de gemeente Venray.

Belanghebbenden en gemeenten kunnen gedurende een periode van zes weken een beroepschrift op het PRUP 2006-2011 indienen bij de Rechtbank Maastricht.

12-9-2006 09:40