Aftrap campagne Internationale Jaar van de Pijn

Pijnfonds

Aftrap campagne Internationale Jaar van de Pijn

Leiden, 12 september 2006 - Vandaag begint het Internationale Jaar van de Pijn. In Istanbul wordt de aftrap gegeven voor een wereldwijde campagne tegen chronische pijn bij ouderen. Chronische pijn is één van de grootste gezondheidsproblemen in Nederland en één van de meest onderschatte en onderbehandelde vormen van pijn.

Een van de belangrijkste vormen van chronische pijn waar men zich in het Jaar van de Pijn op zal gaan richten is postherpetische pijn (PHN), een langdurige zenuwpijn die als complicatie optreedt na gordelroos. In Nederland krijgen elk jaar circa 55.000 mensen gordelroos. Dit zijn meestal ouderen (tweederde is 50 jaar of ouder). Ongeveer 20% van hen ontwikkelt PHN. De chronische pijn als gevolg van PHN kan maanden tot jaren duren. Door de groei van het aantal ouderen neemt het aantal mensen met PHN toe. Dit betekent dat voor steeds meer ouderen de kwaliteit van leven sterk achteruit gaat.

In het kader van het Internationale Jaar van de Pijn worden in Nederland diverse activiteiten georganiseerd rondom chronische pijn:

- Activiteiten voor patiënten en behandelaars op het gebied van PHN of chronische pijn in het algemeen.

- Op 11 en 12 oktober vinden de Nationale Pijndagen plaats, waar huisartsen, specialisten en paramedici op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, met als doel het verbeteren van de aanpak van de pijnproblematiek in Nederland (www.nationalepijndagen.nl).

- Op 16 oktober vindt in Leiden een bijeenkomst plaats georganiseerd door het recent opgericht Nationaal PijnFonds (www.pijnfonds.nl). Deze bijeenkomst staat in het teken van chronische pijn en sport.

Over het Nationaal PijnFonds
Het Nationaal PijnFonds is recent opgericht om de belangen te behartigen van alle patiënten in Nederland die lijden aan chronische pijn. Door de specifieke problemen rondom chronische pijn in Nederland onder de aandacht te brengen, wil het Nationaal PijnFonds een bijdrage leveren aan het verbeteren van de aandacht voor en de behandeling van chronische pijn in Nederland.

Contactpersoon:
Hilda Wieberneit-Tolman
Platform Pijn en Pijnbestrijding/Nationaal PijnFonds
Tel. 071-5181895
e-mail: info@pijnplatform.nl / info@pijnfonds.nl
website: www.pijnplatform.nl / www.pijnfonds.nl