Socialistische Partij

Inburgeringswet met zwakke plekken opnieuw onder de loep

Er komt op verzoek van SP-Kamerlid Fenna Vergeer opnieuw een debat over de inburgeringswet van VVD-minister Verdonk (Integratie). De wet kreeg vorige week forse kritiek van de Raad van State, precies zoals de SP de bewindsvrouw had voorspeld. Zij legt namelijk een onmogelijke eis op aan inburgeraars: verplicht slagen.

Vergeer De Raad voor de Financiële Verhoudingen spreekt van een complexe en bureaucratische wet en pleit voor vereenvoudiging en uitstel van de ingangsdatum. De Tweede Kamer had de minister gevraagd om het voorstel van Vergeer, om slaagplicht te veranderen in leerplicht, aan de Raad van State voor te leggen. De minister heeft dit echter niet gedaan, maar desondanks heeft de Raad van State toch kritisch gereageerd. De Kamer wil dat de minister alsnog een eenduidig advies vraagt over de legitimiteit van slaagplicht.

Minister Verdonk is tevens van mening dat zij aan migranten uit landen zonder relatie met de EU een plicht kan opleggen om te slagen voor een inburgeringprogramma. De Tweede Kamer heeft eerder gezegd dat dit praktisch niet kan en dit wordt nu ook door de Raad van State geconstateerd.

Het nadere advies van de Raad van State is niet alleen negatief over een verplichte inburgering voor genaturaliseerde of elders geboren Nederlanders, maar ook kritisch over een slaagplicht op straffe van een boete. "Leerplicht is toegestaan en een groot goed, maar een slaagplicht helpt niemand verder," aldus Vergeer. Reden genoeg voor de Kamer op de wet nog eens tegen het licht te houden, stelt Vergeer.

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten ziet geen mogelijkheden vanaf
1 januari 2007 de wet uit te gaan voeren. Het wachten is verder nog op het oordeel van Brussel over financiële steun voor de regionale opleidingscentra (ROC's) die moeten overgaan op een commercieel cursusaanbod. De publiek bekostigde scholen willen niet van concurrentievervalsing beticht worden.