Provincie Drenthe

Begroting 2007: College sluit af met goed toekomstperspectief 12 Sep 2006

Met een sluitende begroting van 187,7 miljoen euro en een goed meerjarenperspectief heeft het college vandaag de plannen voor 2007 bekendgemaakt. Centraal staat uit de uitvoering van convenanten en plannen die zijn opgesteld met Drentse gemeenten en andere partijen. De realisatie van het collegeprogramma `Werk maken in een veilig en sociaal Drenthe' biedt niettemin ruimte voor nieuwe initiatieven voor de periode na de provinciale verkiezingen in 2007. Om economische en ruimtelijke ontwikkelingen ook in de komende jaren mogelijk te maken reserveert het college bovendien geld voor de Noordelijke Strategische Agenda.

Het financiële toekomstperspectief voor de provincie Drenthe is ten opzichte van de vorige begroting duidelijk verbeterd. De post vrije bestedingsruimte geeft jaarlijks ruimte tot 2010 en van 2 miljoen in 2007 tot 5,6 miljoen euro in 2010. Het college geeft aan met nadere voorstellen te komen voor 2007. De oplopende vrije bestedingsruimte in de komende jaren wordt voornamelijk veroorzaakt door de vrijval van intensiveringen uit de collegeprogramma's en de inkomsten uit de algemene uitkering.

De portefeuillehouder financiën, VVD-gedeputeerde Swierstra, wijst echter op belangrijke ontwikkelingen voor de komende tijd. Provinciale staten worden de komende jaren geconfronteerd met opgaven die de nodige prioriteit verdienen. Het gaat om sociaal-economische opgaven, het waterbeheer, infrastructuur en openbaar vervoer, de invoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) en de opgave voor een innovatieve en duurzaam economisch klimaat. Voor het college aanleiding om niet alleen geld te investeren, maar ook te reserveren. Ook is geld nodig voor de cofinanciering van Europese en rijksgelden.

Belangrijkste uitgaven 2007
In de voorgaande voorjaarsnota's stelde het college intensiveringen voor in de periode 2007 tot en met 2010. In totaal bedragen de intensiveringen 16,7 miljoen euro voor 2007, 10,7 miljoen voor 2008 en voor 2009 en 2010 ongeveer 9 miljoen euro per jaar. De komende jaren intensiveert het college het beleid voor de instandhouding van een vitaal platteland evenals die voor de ontwikkeling van de Drentse steden. De instandhouding van een vitaal platteland voert het college uit in samenspraak met het rijk als onderdeel van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Met de vijf steden zijn afspraken gemaakt over een stedelijke agenda en over de bereikbaarheid. In 2007 zal voor een bedrag van 25 miljoen geïnvesteerd worden in de bereikbaarheid van de steden en in verkeer en vervoer.
Het college heeft in deze bestuursperiode fors ingezet op de stedelijke ontwikkeling, het landelijk gebied, werk, onderwijs en kennisinfrastructuur, veiligheid en bereikbaarheid. Het college heeft daarbij vooral ingezet op uitvoering van beleid. Het college ligt bij de uitvoering van de afspraken op schema. Later dit jaar geeft het college een overzicht van de stand van zaken en de bereikte resultaten.
Verder zal het college nog enkele zaken afronden en voorleggen aan de staten. Het gaat daarbij om voorstellen ten behoeve van de stedelijke ontwikkeling, marketing en promotie Drenthe, monumentenzorg, de verbetering van de rijksweg N33 en de aanleg van kanaal Erica - Ter Apel. Verder wil het college voortvarend verder met de waterkwaliteit en -kwantiteit, de jeugd- en mantelzorg. Voor de bouw van een nieuw depot voor het Drents Museum investeert het college 4,9 miljoen euro. De aangenomen moties van de staten zijn door het college in de begroting verwerkt. De aanvaarde moties over de armoedebestrijding en marketing & toerisme werkt het college nog verder uit. Het college zal later voorstellen aan de staten voorleggen.

De Begroting 2007 is in zijn geheel of per onderwerp te downloaden via www.drenthe.nl Per onderwerp zijn bovendien de achterliggende beleidsdocumenten direct op te vragen. Met deze nieuwe verwijzingen in de begroting hoopt het college helder aan te geven welke keuzes zijn gemaakt en waarom.