Provincie Drenthe

Impuls van 1 miljoen euro voor onderwijs en vrijwilligerswerk 12 Sep 2006

Het college van GS trekt 1 miljoen euro extra uit voor het verbeteren van de sociaaleconomische situatie in Drenthe, en in het bijzonder in de regio Zuidoost-Drenthe. In deze regio is een aantal sociaaleconomische problemen die armoede en sociale uitsluiting tot gevolg (kunnen) hebben. Het geld wordt besteed aan drie thema's: onderwijskansen, het creëren van stageplaatsen voor mbo-leerlingen en de ondersteuning van vrijwilligersorganisaties. Hiermee geeft het college uitvoering aan een motie van provinciale staten, die in de vergadering van provinciale staten van 14 juni jongstleden met algemene stemmen werd aangenomen.

De extra middelen worden verdeeld over 2006 en 2007. De helft van het budget gaat naar de regio Zuidoost-Drenthe. Het geld wordt ingezet als ondersteuning en intensivering van bestaand provinciaal beleid. Gedeputeerde Anneke Haarsma: "Ik ben er van overtuigd dat we veel effect van deze financiële impuls mogen verwachten, juist omdat we aansluiten bij de onderwerpen waar we als provincie ook nu al mee bezig zijn, namelijk het verbeteren van de onderwijskansen van jonge kinderen, het creëren van stageplaatsen voor specifieke groepen jongeren en het ondersteunen van vrijwilligerswerk. Dit zijn belangrijke onderwerpen van onder andere de Drentse Onderwijsagenda die nu in concept gereed is. Met de extra financiële impuls kunnen we nog dit jaar binnen elk thema alvast een aantal projecten financieren. Ik ben dan ook erg blij met de extra financiële middelen voor dit jaar en volgend jaar."

De gespreks- en discussienotitie `Op weg naar een Drentse Onderwijsagenda Alles op groen!' werd afgelopen zomer door de statencommissie Cultuur en Welzijn besproken en positief ontvangen. Aan het einde van dit jaar wordt de definitieve versie van de Drentse Onderwijsagenda vastgesteld. Met de financiële impuls wil het college in 2006 een aantal projecten financieren die bijdragen aan het verbeteren van de taalprestaties van jonge kinderen. De prestaties op het gebied van taal in het basisonderwijs liggen namelijk onder het landelijke gemiddelde. Voor het thema Creëren stageplaatsen mbo-leerlingen wordt allereerst ingestoken op het verbeteren van de stagemogelijkheden van leerlingen binnen het praktijkonderwijs en de regionale expertisecentra. In Drenthe is geen sprake van grote tekorten aan stageplaatsen. Wel is het vinden van stages voor specifieke groepen jongeren een probleem, waaronder voor de leerlingen in bovengenoemde onderwijsinstellingen.

Het thema Ondersteuning Vrijwilligersorganisaties wordt betrokken bij de ontwikkeling van de beleidsnotitie `Vrijwilligerswerk en mantelzorg' dat eind 2006 wordt vastgesteld. Dankzij de extra middelen kan dit jaar alvast het project Deskundigheidsbevordering vrijwillige spreekuurhouders van de Vereniging Sociaal Drenthe worden gehonoreerd.

In de loop van 2007 doen gedeputeerde staten verslag van de bereikte resultaten.