Gemeente Enschede

Brandweer gaat strijd tegen loze brandmeldingen aan

dinsdag 12-09-2006

In 2005 is Brandweer Enschede ruim 900 keer uitgerukt voor een loze brandmelding. Dit is bijna twee keer zoveel als volgens de wettelijke norm is toegestaan. De brandweer heeft nieuwe middelen in handen gekregen om de zogenoemde veelplegers aan te pakken.

In Enschede zijn een groot aantal objecten voorzien van een brandmeldinstallatie die is aangesloten op het Openbaar Meld Systeem (OMS) van de Meldkamer Twente. Dit betekent dat een brandmelding door deze brandmeldinstallatie automatisch wordt doorgemeld naar de Meldkamer Twente en dat direct de brandweer wordt gealarmeerd. De brandweer rijdt na alarmering altijd met de hoogste prioriteit door om ter plaatse de oorzaak van de melding te achterhalen. In 2005 bleek 97% van deze meldingen loos (ongewenst of onecht) te zijn. Roken onder een rookmelder, bakken en braden, werkzaamheden of een vervuilde melder waren veelal veroorzakers.

In 2005 zijn door de brandweer diverse acties ondernomen om het aantal loze meldingen terug te dringen. Gezien de problematiek die het forse aantal loze alarmeringen veroorzaakt, gaat de brandweer de zogenoemde veelplegers aanpakken. Hiervoor heeft het college van burgemeester en wethouder de beleidsregel TOOM (terugdringen onechte en ongewenste meldingen) vastgesteld. In het uiterste geval kan de veroorzaker van loze meldingen een preventieve last onder dwangsom worden opgelegd.


---