Ministerie van Defensie

12-09-2006 16:33

NEDERLAND NEEMT DEEL AAN C-17 INITIATIEF

Aanschaf en beheer van minimaal drie Globemasters - Foto: USAF. Nederland neemt deel aan het NAVO C-17 initiatief voor transportvliegtuigen. Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft hiertoe besloten. Het C-17 initiatief is een voorstel van de NAVO voor de gezamenlijke aanschaf en beheer van minimaal drie Globemaster III transporttoestellen.

De C-17 is één van de grootste vrachtvliegtuigen ter wereld. Zowel in Nederland als binnen de NAVO bestaat grote behoefte aan deze vorm van luchttransport ter ondersteuning van crisisbeheersingsoperaties.

Deelname aan dit initiatief versterkt het expeditionaire vermogen van de Krijgsmacht. Nederland krijgt recht op 500 vlieguren per jaar, maar wordt geen eigenaar van een C17. Het voorgestelde contract heeft een looptijd van 30 jaar en kost jaarlijks tussen de 10 tot 15 miljoen euro.

De komende maanden worden contractonderhandelingen met leverancier Boeing gevoerd. Naast Nederland hebben tot nu toe de Verenigde Staten, Italië, Denemarken, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen het NAVO-initiatief ondertekend. Een aantal andere landen overweegt deelname. De eerste C-17 kan midden 2007 beschikbaar komen.

Klik op de afbeeldingen voor foto's in hoge resolutie.

Een Pantserhouwitser 2000 wacht om in een Amerikaanse C-17 te worden geladen voor de vlucht naar Afghanistan - Foto: USAF.