Ingezonden persbericht


Beperkingen voor bedrijven met herkauwers rondom Best

Op dinsdag 12 september is de virusziekte blauwtong bij een rund afkomstig van een bedrijf in Best vastgesteld. Dit bedrijf wordt geblokkeerd. De overheid heeft rondom het getroffen bedrijf een 20-kilometer-zone ingesteld. Voor bedrijven met herkauwers in dit gebied zijn diverse beperkingen van kracht. Het ministerie van LNV geeft aan dat er geen dieren geruimd gaan worden.

De ZLTO vindt het zeer teleurstellend dat de blauwtongbesmetting nu ook verder verspreid blijkt te zijn dan alleen het zuiden van Limburg. Vakgroepvoorzitters Toon van Hoof en Berdien van Everdingen van de ZLTO betreuren het dat nog meer collega-veehouders nu met beperkingen op het bedrijf te maken krijgen. Ondanks dat roepen zij iedereen op de afgekondigde maatregelen in acht te nemen en te respecteren. ZLTO tracht als belangenbehartiger voor de betreffende veehouders de regels in dit gebied zo snel mogelijk praktisch en effectief ingevuld te krijgen.

De strengere regels rond het vervoer van dieren die in het 20-kilometergebied rondom Best gelden, zullen ongetwijfeld vervelende consequenties hebben voor de veehouderijbedrijven. In het gebied is onder andere een opstalplicht van kracht in de uren dat de steekmuggen actief zijn. Dit houdt in dat herkauwers één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsopgang in een stal moeten worden gehouden, mits er een geschikte ruimte aanwezig is. "In enkele gevallen is dit door stallengebrek niet uitvoerbaar", zo geeft schapenhoudster Berdien van Everdingen aan. "Voor deze bedrijven dient naar oplossingen te worden gezocht". Naast opstallen moeten herkauwers behandeld te worden met geregistreerde insecticiden. Inmiddels is er op aandringen van LTO Nederland vrijstelling is verleend voor het gebruik van een aantal insecticiden. Exacte regels in en begrenzingen van het gebied staan op site van ZLTO en op www.minlnv.nl.

De blauwtongziekte wordt tussen herkauwers overgebracht via bepaalde steekmuggen, die vooral gedijen onder (sub)tropische omstandigheden. Virusoverdracht door direct diercontact is niet mogelijk. Deze ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Schapen, geiten en runderen worden ziek en vertonen symptomen van blauwtong, bij schapen vaak sterfte tot gevolg.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie K. Jille
Telefoon 06-212 124 40 of 013-583 63 55.