Politiebond ACP

Levensloop en HTP- of WAO-uitkering

Levensloop
Het is de bedoeling dat de werkgever de levensloopbijdragen tegelijk met het salaris van oktober stort. Niet alleen het geld voor de maand oktober, maar ook voor de maanden januari t/m september. Voor bijna iedereen is dit goed nieuws, behalve voor collegas die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en een herplaatsingstoelage (HPT) en/of een invaliditeitspensioen (IP) ontvangen. Omdat de levensloopbijdrage van de werkgever een deel is van het pensioengevend inkomen en dit inkomen stijgt, wordt hun WAO-uitkering, de HPT of het IP gekort.

Dit was niet de bedoeling toen er in de CAO afspraken werden gemaakt. Iedereen, ook de minister, is het erover eens dat collegas niet in de problemen mogen komen door de gemaakte afspraken. Daarom zijn wij druk bezig om het UWV en het ABP zover te krijgen dat de regels veranderen. Totdat er een definitieve oplossing is, hebben wij het volgende advies:

Neem contact op met de personeelsadministratie en vraag hen de uitbetaling van de levensloopbijdragen uit te stellen. Zolang je het geld namelijk niet bij je salaris hebt ontvangen, wordt het niet gekort op je uitkering. Pas als er een definitieve oplossing is gevonden vraag je de werkgever het gereserveerde geld uit te laten keren.

De personeelsadministraties zijn inmiddels door het ministerie van BZK op de hoogte gesteld van deze tussenoplossing. Wij gaan er dan ook vanuit dat de korpsen meewerken aan deze tijdelijke oplossing.