Provincie Utrecht

signaleren voorkomt erger

Op tijd signaleren voorkomt erger

12-9-2006 -

Betere aansluiting jeugdzorg op jeugdbeleid

Het kind centraal in de keten van jeugdzorg en jeugdbeleid. Dat is het motto van het programma Samenhang op Scherp (SOS) van de provincie Utrecht. SOS is vorig jaar gestart en draait op volle toeren. Dat wijzen de eerste resultaten van de monitor SOS uit. Door het programma worden problemen eerder gesignaleerd en zijn er jeugd- en opvoedloketten ingesteld. Doorwijzing naar de juiste hulpinstanties verloopt soepeler en jeugdigen worden daarbij beter begeleid.

Gemeenten en provincie hebben zich flink ingespannen in het eerste jaar dat SOS draait. Door de inzet van jeugd- en opvoedloketten bij gemeenten worden ouders en jeugdigen beter geholpen als zij om hulp vragen. De mensen achter dit loket staan in contact met netwerken van professionals uit diverse instellingen die doorverwijzen naar de juiste hulpinstantie. Bij vijftien tot twintig gemeenten is inmiddels de functie van gezinscoaching in opzet. Soms lukt het ouders even niet om de baas te blijven over de problemen in het gezin met als gevolg dat die zich opstapelen. De gezinscoach helpt die problemen op te lossen en ondersteunt de ouders om de teugels weer in handen te krijgen.

Sinds de invoering van de nieuwe wet op de jeugdzorg(1-1-2005) voert de provincie wettelijk de regie op de aansluiting van jeugdzorg en jeugdbeleid. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor opvoed- en opgroeiondersteuning. Provincie en gemeenten hebben met elkaar afspraken gemaakt om beter samen te werken

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153