Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag hecht al sinds de jaren tachtig sterk aan het gebruik van duurzaam hout bij de bouw en het onderhoud van werken in de openbare ruimte. Alle gemeentelijke diensten dienen bij houtgebruik in eigen opdracht zoveel mogelijk het Forest Stewardship Council (FSC)-keurmerk te eisen. Wethouder Pieter van Woensel van Milieu wil strenger toezien op de naleving van het keurmerk.

FSC-keurmerk
Indien blijkt dat het niet mogelijk is om het FSC-keurmerk te volgen, bijvoorbeeld door speciale eisen vanuit monumentenzorg of bijzondere toepassingen en afmetingen, kan hier bij wijze van uitzondering van afgeweken worden. Dit kan alleen met nadrukkelijke toestemming van het diensthoofd. Afwijkingen van enige omvang (meer dan 1 m3) dienen gemeld in de milieuparagraaf in het financiële jaarverslag van de dienst.

Prestatieafspraken
Het is niet mogelijk gebleken om het juiste houtgebruik door derden juridisch af te dwingen. Daarom maakt de gemeente zoveel mogelijk prestatieafspraken met de projectpartners om het duurzaam bouwen en onderhoud te stimuleren. Eind vorig jaar tekende de gemeente Den Haag het Haaglanden-convenant met het Wereld Natuur Fonds. Den Haag zorgt via dit convenant, samen met de verschillende opdrachtgevers, voor duurzame toepassing van hout bij 6 specifieke projecten. Het gaat hierbij om twee nieuwe stadsboerderijen, 1500 m2 vlonder in Wateringseveld, 900 woningen in de Wateringse Binnentuinen, 64 patiowoningen aan de Pisuissestraat en enkele honderden woningen in Transvaal.

Meer informatie over het gebruik en de historie van FSC-hout door de gemeente is te vinden op www.denhaag.nl/milieu onder milieu algemeen, duurzaam hout.