Gemeente Den Haag

De komende drie jaar gaat de gemeente Den Haag ruim 116 miljoen investeren in stedelijke vernieuwing. Een groot deel ervan, bijna 80 miljoen euro, gaat naar het opknappen en bouwen van woningen en verbeteren van de woonomgeving. Hiermee worden de investeringen in zowel de kwaliteit van de woningen en woonomgeving als het aantal woningen opgeschroefd.

De plannen staan genoemd in het nieuwe ruimtelijke investeringsprogramma van de gemeente dat gekoppeld is aan de begroting die vandaag is gepresenteerd. Het geld hiervoor komt voornamelijk van rijkssubsidies. Voor de komende jaren heeft het college van burgemeester en wethouders de bedragen bestemd voor woningen, bedrijventerreinen, openbare ruimte en monumenten. Per onderdeel zijn aan de investeringen meetbare prestaties gekoppeld. Het college gaat het geld vooral gebruiken voor de bouw en verbetering van meer woningen die aan de wensen van deze tijd voldoen. Hierdoor wordt ook voorkomen dat mensen hun wijk of de stad verlaten om elders een betere of grotere woning kunnen kopen of huren.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) gaat het komende jaar verder met de investeringen in de stad. Het komende jaar wordt daarom bovenop de al bestaande bouwplannen versneld gestart met de bouw van circa zeshonderd nieuwe woningen. Deze extra woningen komen onder meer in Moerwijk, Segbroek en in Bouwlust.

Het investeringsprogramma heeft naast de investeringen ook de investeringsbehoefte van Den Haag in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat voor stedelijke vernieuwing in de periode 2007 - 2011 de investeringsbehoefte circa 500 miljoen bedraagt. Den Haag pleit er met de andere grote steden dan ook nadrukkelijk voor dat het nieuwe kabinet meer middelen voor stedelijke vernieuwing inzet.