Gemeente Den Haag

Jongeren, ouderen en gezinnen met een laag inkomen komen gemakkelijker aan een woning dan in 2004. Daarnaast zet de trend door dat woningzoekenden steeds meer kwaliteit verlangen. Met nieuwbouw en herstructurering van oude wijken komt Den Haag tegemoet aan die vraag naar kwaliteit. Ook wil wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) zich sterk blijven richten op huisvesting voor ouderen. Deze conclusies staan in een vandaag verschenen gemeentelijke rapportage over de woningmarkt in 2005.

De rapportage geeft aan dat de herstructurering nodig blijft voor de toenemende vraag naar kwaliteit. Nieuwbouw biedt immers meer kwaliteit, verschillende woningtypes en een betere verhouding tussen huur- en koopwoningen. Dit leidt ook tot een betere spreiding van inkomens over de wijken. Wethouder Norder geeft daarbij aan dat hij het belangrijk vindt dat daarom in elk stadsdeel dertig procent van de nieuwe woningen in de sociale sector worden gebouwd. Hiermee biedt Den Haag een gevarieerd woningaanbod voor iedereen.

De kans dat ouderen een nieuwe woning vinden, is twee keer zo groot dan bij jongeren of gezinnen met een laag inkomen. Terwijl in 2005 de gemiddelde slaagkans 16% was, was dat voor ouderen bijna dertig procent.
Wethouder Norder: Alhoewel ouderen snel een nieuwe woning vinden, blijft aandacht voor goede huisvesting van deze groep belangrijk. Met name als het gaat om de combinatie van wonen en zorg. Want ondanks dat Den Haag in tegenstelling tot elders in het land de grootste toename van ouderen al achter de rug heeft, blijft het aantal de komende jaren wel sterk stijgen.
De gemeente is ook bereid initiatieven van corporaties en zorginstellingen op het gebied van wonen en zorg te ondersteunen, aldus de wethouder. Onlangs heeft wethouder Norder met de woningcorporaties ook overeenstemming bereikt om jaarlijks drie projecten voor groepswonen voor ouderen te ontwikkelen.