Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag moet het komende jaar 3200 mensen uit de bijstand aan het werk zien te krijgen. Dat is noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen en verdere verlaging van het budget op te vangen. 'Werk Voorop' wordt vanaf 1 januari 2007 de aanpak. Daarbij is werken voor een uitkering het leidende principe. Werklozen krijgen na diagnose van hun mogelijkheden een traject aangeboden van training, begeleiding, bemiddeling, hulpverlening en/of inburgering. Dat moet leiden tot een werkplek of scholing. Wie zelfstandig werk kan vinden maar dit weigert, krijgt geen uitkering.
De uitstroom uit de bijstand zal worden vergroot. De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Haeghe Groep (Sociale Werkvoorziening) en het CWI hebben daartoe het Haags Werk Akkoord gesloten, dat tot doel heeft 2000 werkplekken bij regionale werkgevers te scheppen. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor 300 Ooievaarsbanen. De gemeente zal op een slimmere manier het middel van gesubsidieerde arbeid gaan inzetten. Het doel is werkgevers te stimuleren moeilijk plaatsbare uitkeringsgerechtigden aan te nemen, zodat hun kansen op doorstroming naar een reguliere baan worden vergroot. De gemeente wil bij aanbestedingen de mogelijkheden verkennen om het bedrijf dat de opdracht wordt gegund ook Haagse werklozen in te schakelen. De instroom in de bijstand zal worden beperkt door strengere controle, onder meer door huisbezoeken. Zowel nieuwe aanvragers als mensen die al een uitkering hebben zullen daarmee te maken krijgen. Om mensen meer te prikkelen aan het werk te gaan, zullen de toeslagen voor woningdelers en jongeren tot 20 jaar worden verlaagd (per 1 januari 2007). Schoolverlaters komen vanaf 1 juli 2007 pas na een half jaar in aanmerking voor een toeslag.
Het college stelt vanaf 2007 4 miljoen euro beschikbaar om de armoede te bestrijden. Het gaat onder meer om de tegemoetkoming in de schoolkosten voor gezinnen met een minimuminkomen, verhoging van de bijdrage aan gehandicapten/chronisch zieken en om een campagne om niet-gebruik van gemeentelijke armoedevoorzieningen tegen te gaan. De acties hebben tot doel de bijzondere bijstand onder de aandacht te brengen van bepaalde groepen, waarbij het niet-gebruik hoog is volgens de Armoedemonitor 2006. Het gaat om: gezinnen met kinderen, Hagenaars van niet-westerse afkomst, niet uitkeringsgerechtigden, ouderen en inwoners van Laak, Centrum en Escamp.

Het pakket aan maatregelen dat de gemeente wil nemen staat beschreven in de toelichting op de programma's werk en inkomen en economie van de gemeentebegroting 2007.