Gemeente Den Haag

Monumentale kunst aan de gevels van woningen in Den Haag-Zuidwest die worden gesloopt, wordt herplaatst in de nieuwbouw. Het college van burgemeester en wethouders stelt hier geld voor beschikbaar. Den Haag is de eerste stad in Nederland dat een dergelijk beleid voert. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): Het is belangrijk dat deze kunst weer terugkeert in de gevels van de nieuwe woningen en gebouwen. We behouden hiermee de Haagse monumentale kunst en dus belangrijk cultureel erfgoed. Bovendien geeft het ook de nieuwbouw een eigen karakter.

De aanpak in Den Haag richt zich op het herstel en behoud van waardevolle toegepaste kunst in de wederopbouwwijken. Bij afbraak van complexen worden daarbij de kunstwerken zorgvuldig gespaard, opgeslagen, hersteld en bij de vervangende nieuwbouw in de gevels herplaatst.
De kunstwerken in de na-oorlogse wederopbouwwijken bestaan vaak uit betonnen of ceramische reliëfs die in gevels van woningen zijn gemetseld of zich aan of in schoolgebouwen bevinden. Het merendeel van deze kunstopdrachten ging naar Haagse kunstenaars en vertegenwoordigt een belangrijke cultuurhistorische waarde. Recent is een uitgebreide inventarisatie ernaar in
Den Haag-Zuidwest afgerond. Het resultaat is een overzicht van in totaal 66 kunstwerken, gemaakt door 32 verschillende kunstenaars. Over het algemeen is de beeldende kwaliteit van de kunstwerken zeer hoog. De inventarisatie levert een fors aantal kunstwerken op dat voor behoud en herstel in aanmerking komt.

Om deze kleine monumenten in Zuidwest te behouden heeft de gemeente 1 miljoen euro gereserveerd. Op korte termijn wordt hiervan nu 150.000 euro besteed aan de kunst in de gevels van de te slopen woningblokken in de Cannenburglaan, Sandenburgstraat, Beverweerdstraat, Hardenbroekstraat en Loevesteinlaan. Daarbij gaat het om het uitnemen, opslaan, restaureren en opnieuw plaatsen van 25 betonnen reliëfstenen uit 1951 met dierfiguren en bloemmotieven.