Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


Leer- werktraject in contractvervoer taxi

Den Haag, 12 september 2006 KNV Taxi is verheugd over de toezegging van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat om op korte termijn een leer- werktraject op te zetten voor het contractvervoer in de taxibranche. Zij deed deze toezegging vandaag in de Tweede Kamer. Hiermee wordt het mogelijk om nieuw personeel al in het contractvervoer in te zetten, in afwachting van het slagen voor het chauffeursexamen. Bureaucratische vertragingen worden hiermee in de toekomst zoveel mogelijk uitgebannen. KNV Taxi zal in constructief overleg met het ministerie invulling geven aan dit traject.

Het leer- werktraject houdt in dat nieuw personeel tijdelijk taxivervoer mag verrichten in afwachting van een chauffeurspas. De chauffeur moet dan wel al in bezit zijn van een rijbewijs, een medische verklaring en een verklaring omtrent het gedrag. Dit heeft als voordeel dat de taxiondernemer snel kan reageren op de vervoersvraag. Bovendien kunnen nieuwe chauffeurs praktijkervaring opdoen, waardoor zij eenvoudiger zullen slagen voor het praktijkgedeelte van het chauffeursexamen. Vooral voor herintredende WAO-ers is het van groot belang dat zij tijdens het werk getraind worden, zodat zij niet al bij voorbaat afhaken. Dat is zonder leer- werktraject niet mogelijk.

Het leer- werktraject gaat alleen voor chauffeurs in het contractvervoer gelden. Dit is bijvoorbeeld leerlingenvervoer, gehandicaptenvervoer, ziekenvervoer etcetera. Voor straattaxichauffeurs geldt onverkort dat zij pas taxivervoer mogen verrichten als zij in bezit zijn van een chauffeurspas die zij verkrijgen na het succesvol afleggen van het verplichte examen.

KNV Taxi is de branchevereniging van de professionele ondernemers in het kleinschalige personenvervoer.


Noot voor de redactie,