Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-460       |
|                                            |Arnhem|11 september   |
|                                            |,     |2006           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 12 SEPTEMBER 2006

Gelderland investeert in kansen voor jongeren (A2) Gedeputeerde Staten stellen voor E 869.520,- uit te geven voor dertien bovenlokale projecten voor de Gelderse grote steden. Het geld wordt ingezet om integratie te bevorderen en veiligheid te verbeteren. Het meeste geld - een kleine zes ton - gaat naar projecten om jongeren aan werk, een woning of naar school te helpen. Een onderwerp waarbij de op 1 september plotseling overleden gedeputeerde Wijsman - de portefeuillehouder - zich bijzonder betrokken voelde. Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) wordt tijdelijk waargenomen door gedeputeerde Harry Keereweer. De bovenlokale projecten zijn onderverdeeld in drie hoofdthema's: het stimuleren van leer-werktrajecten, arbeidsparticipatie en het voorkomen van schooluitval. Het vergroten van het gevoel van veiligheid en verbetering van de sociale en fysieke veiligheid en het bevorderen van integratie. (zie ook apart persbericht)

Netwerk van snelle bussen wordt opgewaardeerd (A4 en A6) GS stellen ruim 7,6 miljoen aan maatregelen voor om het netwerk van snelnetlijnen te optimaliseren. Daarmee komen alle 25 snelle busverbindingen in Gelderland op het optimale niveau. De laatste schakels in de snelnetlijnen van Gelderland worden met twee voorstellen aangepakt; 5,5 miljoen voor vijf nieuwe HOV-Corridors (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) en ruim 2 miljoen voor infrastructurele voorzieningen op bestaande OV-corridors. Het gaat om maatregelen op provinciale wegen en subsidie aan gemeenten voor OV-voorzieningen. Vijf routes van snelnetlijnen (HOV-bus) worden heringericht: Buslijn 101 Putten-Nijkerk-Amersfoort, Buslijn 56 Borculo-Lochem-Deventer, Buslijn 51 Doetinchem-Vorden, Buslijn 90 Apeldoorn-Vaassen-Epe-Zwolle en Buslijn 102 tussen Voorthuizen en Apeldoorn. (Zie ook apart persbericht)

Bijdrage voor noordelijke aansluiting rondweg Veenendaal-De Klomp op A12 (A5) Reizigers vanaf de A12 kunnen in de toekomst efficiënt via station Veenendaal-De Klomp van en naar de Randstad reizen. Als het aan Gedeputeerde Staten ligt, komt er een provinciale bijdrage waarmee een noordelijke aansluiting van de Rondweg Veenendaal op het station Veenendaal-De Klomp mogelijk wordt. GS vragen Provinciale Staten hiervoor E 1,4 miljoen beschikbaar te stellen. De kosten van het totale project zijn E 20,8 miljoen en worden gedragen door de betrokken partijen: het Rijk (E16,4 miljoen), de provincies Utrecht (E 1 miljoen) en Gelderland en de gemeenten Ede (E 1 miljoen) en Veenendaal (E 1 miljoen). Gelderland heeft onder voorbehoud van goedkeuring door PS ingestemd met een bijdrage van E 1,4 miljoen. (Zie ook apart persbericht)

Kwaliteit weg redelijk in Gelderland (C5) De kwaliteit van het wegdek in Gelderland is over het algemeen 'redelijk'. Het asfalt is het meest in het oog springende onderdeel van wegen en fietspaden. Tot nu toe wordt de kwaliteit van provinciale wegen vooral vanuit technische aspecten beoordeeld en onderhouden. Dat willen GS in de toekomst anders gaan doen. Zo moeten wegverbindingen en de functie van een weg belangrijke criteria zijn voor onderhoud. Zaken als verkeersdrukte, nieuwe bouwplannen langs de weg en geluidsoverlast spelen daarbij een rol. Deze gewijzigde aanpak is onder meer een gevolg van de toename van het verkeersaanbod en de wens om de omgeving leefbaar te houden. GS gaan hierover de discussie aan met de Gelderse Staten.

E 120.000,- subsidie voor Health Valley (C8) Vanwege de goede resultaten en om de activiteiten ook na 2006 voort te zetten, geven Gedeputeerde Staten E 120.000,- subsidie aan Health Valley. Health Valley heeft de afgelopen jaren een waardevolle bijdrage geleverd aan het vernieuwen van de economie in de regio. Nieuwe economische activiteiten zijn ontstaan door de sterke positie van de regio op het gebied van medische kennis te koppelen aan bedrijven. Hierdoor is werkgelegenheid gecreëerd en hebben zich nieuwe bedrijven in Gelderland gevestigd. Het bureau Health Valley is in 2004 opgericht met als doel nieuwe producten en diensten, meer banen en meer economische activiteiten te ontwikkelen. In het businessplan 2004-2006 zijn de activiteiten van het bureau vastgelegd.



Provincie Gelderland