Socialistische Partij

Taxidiploma wordt sneller verkrijgbaar

12-09-2006 * Op verzoek van SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft verkeersminister Karla Peijs (CDA) het mogelijk gemaakt om sneller het taxidiploma te verkrijgen. Sinds de invoering van de chauffeurspas duurt het enkele maanden voordat een taxichauffeur aan alle vereisten voldoet om de taxi te mogen besturen. Door de oproep van de SP wordt deze termijn nu verkort tot acht weken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Gerkens Volgens de minister wordt het nu mogelijk dat tussen het volgen van de opleiding en het verstrekken van het bewijsschrift slechts acht weken zitten. Dat kan onder meer door de afgifte van een tijdelijk bewijsschrift. Gerkens is blij met deze verbetering voor de taxichauffeurs, maar betreurt het dat er niet gelijktijdig een leer-werktraject voor de beroepsgroep mogelijk wordt gemaakt.

Gerkens: "Er is op veel plekken een tekort aan gediplomeerde taxichauffeurs, daarom is het erg goed dat ze sneller taxi mogen gaan rijden. In de praktijk zal de acht weken nauwelijks gehaald worden, denk ik. Een vervolgstap om dit te verbeteren is invoering van een leer-werktraject, dan kunnen de chauffeurs al werkend het vak leren."