Socialistische Partij

SP wil meer personeel om ondervoeding patiënten te voorkomen

12-09-2006 * Dat liefst 1 op de 3 patiënten in zorginstellingen ondervoed is komt volgens SP-Kamerlid Agnes Kant door personeelsproblemen. Ondervoeding wordt volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht onvoldoende onderkend. "Het is de sluipmoordenaar in de zorg," aldus Kant. "Er moet nu snel oplossingen komen voor de problemen in de ouderzorg. Er zijn meer handen aan het bed nodig. De werkdruk in de zorg is namelijk te hoog en dat draagt er toe bij dat ondervoeding helaas niet altijd op tijd herkend wordt."

Kant Slechts bij 50% van de patiënten wordt ondervoeding herkend, blijkt uit de Rapportage Resultaten Landelijke Prevalentiemeting 2006 van de Universiteit van Maastricht. Het onderzoek geeft aan dat er op het gebied van ondervoeding de situatie de afgelopen jaren niet verbeterd is.

Naast ondervoeding zijn er ook problemen in de zorg met onder meer incontinentie en doorligwonden. Er blijken stelselmatig te weinig financiële middelen te zijn voor kwaliteitsverbetering in de zorg. Kant eist dat er, naast meer personeel in de zorg, meer aandacht komt voor kwaliteitsrichtlijnen en de naleving daarvan. Ze heeft staatssecretaris Ross een reactie gevraagd op dit rapport.