Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-459       |
|                                            |Arnhem|12 september   |
|                                            |,     |2006           |
Grote stappen gezet in eerste helft 2006

Uit de Bestuursrapportage over het eerste halfjaar van 2006 blijkt dat er grote stappen zijn gezet in Gelderland. Vooral op het gebied van bestuurlijk partnerschap, de uitvoering van de reconstructie voor het landelijk gebied en innovatie in Gelderland is veel bereikt.

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten halfjaarlijks over de voortgang van de beleidsbegroting en de uitvoering van het Statenakkoord/Collegewerkplan, zowel financieel als beleidsmatig. In het laattste volle jaar van deze Statenperiode wordt de vraag steeds interessanter hoe het staat met alle voornemens.

Naast de genoemde punten verwijst het college naar somt het college resultaten op als de aanpak van dakloosheid, de uitvoering van het streekplanbeleid, de verbetering van de leefbaarheid van het platteland, de uitvoering van het Derde Waterhuishoudingsplan, de hoogwaterbescherming en het anticiperen op klimaatveranderingen, vergunningverlening en handhaving, de revitalisering van bedrijventerreinen en initiatieven voor beter openbaar vervoer. De uitvoering van de meeste ambities ligt op schema. Het aantal daklozen in Gelderland stabiliseert, terwijl dit elders in Nederland stijgt. De aanpak voor meer nieuwbouwwoningen werkt; het doel 35% daarvan geschikt voor starters en senioren wordt gehaald. De Gelderse dijken zijn voor 2/3 op niveau. Het aantal (milieu)klachten over provinciale bedrijven neemt af, mede doordat het College meer inzet op vergunningverlening en handhaving. De provinciale website met milieu-informatie voor burgers heeft een prijs gekregen. Recreatie en toerisme naar Gelderland zitten in de lift (m.n. Achterhoek). Diverse initiatieven voor beter openbaar vervoer komen van de grond: bouw van nieuwe stations, buurtbusprojecten, opwaardering Valleilijn, voorbereiding OV-chipkaart.

In de loop van de eerste zes maanden hebben zich een aantal financiële mee- en tegenvallers voorgedaan. Per saldo verwachten GS 2,8 miljoen over te houden dit jaar. Omdat nog niet alle maatregelen tegen verdroging zijn doorgevoerd blijft hier 1,2 miljoen over. Ook binnen de zorgbudgetten blijft 1,2 miljoen over. Een ander belangrijk verschil op financieel gebied ligt bij Bereikbaarheid en Infrastructuur; de bijdragen van derden aan wegenprojecten zijn 7 miljoen hoger dan beraamd. Daar staat tegenover dat de uitgaven aan wegenprojecten in 2006 4,8 miljoen hoger uit zullen vallen dan verwacht. Ook andere posten -zoals bodemsanering, gladheidbestrijding en programmakosten- laten een overschrijding zien.Op 1 november staat de rapportage over het eerste halfjaar van 2006 geagendeerd voor behandeling in Provinciale Staten. In januari 2007 volgt de laatste Bestuursrapportage.

De volledige rapportage is te lezen op de website van de provincie: http://www.gelderland.nl/smartsite.shtml?id=4646&menu=11928



Provincie Gelderland