Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 september 2006


Vragen van de leden Bussemaker en Van Dijken (beiden PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over de daling van de arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten.


1. Heeft u kennis genomen van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek waaruit blijkt dat het aandeel mensen met een arbeidshandicap dat werkt is afgenomen?


2. Wat is volgens u de oorzaak van de afname van het aantal werkende arbeidsgehandicapten?


3. Wat heeft u gedaan en wat gaat u doen om de arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten te vergroten? Welke doelstelling hanteert de regering met betrekking tot de arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten?


4. Hoe beoordeelt u uw eigen voornemens ter attentie van de herkeuringen in de WAO en de nieuwe WIA die gericht zouden zijn op het bevorderen van arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten in het licht van de uitkomsten van het Centraal Bureau van de Statistiek dat deze arbeidsparticipatie is gedaald?


5. In welke mate wordt er door werkgevers gebruik gemaakt van premiekorting en de no-risk polis bij het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten? Op welke wijze wordt het gebruik van deze instrumenten gestimuleerd door de overheid?


6. Kunt u aangeven welke invloed het afschaffen van de Wet REA heeft op de arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten?


7. Wat is thans het percentage arbeidsgehandicapten dat bij de Rijksoverheid werkt en welke overige initiatieven heeft u ontplooit om als overheid het goede voorbeeld te geven?


8. Wat is er gebeurd met de honderd CV's die de stichting Borea heeft verzameld van arbeidsgehandicapten die zo aan het werk kunnen bij het Rijk en die u zijn aangeboden door het lid Bussemaker bij het debat over de herkeuringen in de WAO op 2 februari 2006?
-----------------------

ANP 11 september 2006



---- --