Gemeente Delfzijl

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Delfzijl en Akzo Nobel Delfzijl

12 september 2006

INFORMATIE

Gasemissie MCA fabriek Delfzijl

Vanochtend om 8.45 uur is bij de MCA fabriek (Mono Chloor Azijnzuurfabriek), gevestigd op het Chemiepark in Delfzijl, een gasemissie geweest, waarbij een klein gasalarm is afgegeven. Klein gasalarm wil zeggen dat de effecten niet merkbaar zijn buiten het Chemiepark Delfzijl. Tijdens onderhoudswerkzaamheden is er een hoeveelheid zoutzuur vrijgekomen. Meteen is er actie ondernomen om de lekkage te stoppen en het zoutzuur met watergordijnen te verdunnen, zodat de concentratie werd verlaagd.

Er zijn bij de gemeente Delfzijl meldingen binnengekomen over stankoverlast en een zichtbare witte wolk in de haven van Delfzijl. De gemeente heeft naar aanleiding hiervan direct actie ondernomen. De gemeentelijke brandweer is direct ter plaatse gegaan.

Gezien de aard van de meldingen heeft het de gemeente verbaasd dat er een klein gasalarm is afgegeven. De meetpalen bij het hekwerk van het Chemiepark hebben geen concentraties gemeten. Bij handmatige meting aan het hekwerk bleek de concentratie onder de meetgrens te liggen. Nader onderzoek van het Chemiepark heeft echter aangetoond dat een aantal meetpalen niet naar behoren functioneerden. Akzo Nobel Delfzijl gaat dit nader onderzoeken en zal deze resultaten nader bekend maken. De gemeente Delfzijl stelt ook een onderzoek in en zal dit incident bespreken met Akzo Nobel Delfzijl.

Zoutzuur is een gas dat prikkeling kan veroorzaken van ogen en neus. Deze klachten verdwijnen over het algemeen snel wanneer men weer in de frisse lucht komt.

Zoutzuur wordt toegepast in de MCA-fabriek voor het maken van halffabrikaten voor industriële toepassingen op het gebied van farmacie, cosmetica, kunststoffen en reinigingsmiddelen.

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt met: Harry Jasken, woordvoerder Akzo Nobel Delfzijl (06)53132440 Mirjam Visser, woordvoerder Gemeente Delfzijl (06)54784859


-----------------------

---- --