Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 september 2006


Bijdrage van het lid Kalsbeek(PvdA) aan het spoeddebat over vergoedingen voor pleeggezinnen (dd. 12 september 2006)


(Alleen gesproken woord geldt)


Voorzitter,


Vandaag spreken we over Myrthe. Ze heeft een beugel, maar de bezoekjes aan de orthodontist verlopen anders dan bij andere kinderen: de mevrouw achter de balie zegt steeds als Myrthe en haar moeder binnenkomen: "de rekening is nog niet betaald." Myrthe vindt dat behoorlijk gênant, want de mensen om haar heen kijken haar vreemd aan. Myrthe woont al enige tijd in een pleeggezin en haar pleegmoeder is er achter gekomen dat Bureau Jeugdzorg bepaalde ziektekosten niet langer betaalt. De kosten voor psychologische hulp heeft Myrthe's pleegmoeder nog wel uit eigen zak betaald, maar ze vindt het onbegrijpelijk dat pleegouders zonder een enkele mededeling plots moeten opdraaien voor ziektekosten die tot voor kort altijd werden vergoed.


Vandaag spreken we ook over Richard, een kleuter van 5 jaar. R. heeft een hechtingsstoornis. Tenminste dat denken zijn pleegouders, de huisarts en ook de pleegzorgwerker. Daarvoor is speciale hulp nodig. De pleegzorgwerker adviseert de pleegouders om die te zoeken. Via www.basictrust.nl wordt die hulp gevonden. De pleegouders vullen vragenlijsten e.d. in en zien steeds scherper wat er met Richard aan de hand is. Ze vinden dus de goede hulpverlener. De hulp kost 500,- Euro. De pleegzorgwerker stelt voor dat schriftelijk te melden bij het bureau jeugdzorg. En dan komt de domper: BJZ wil niet betalen. 500,- kunnen de pleegouders niet missen en dus kan Richard, een kleuter van 5 jaar, niet worden geholpen! Wie een beetje weet wat een basic mistrust betekent voor een goede ontwikkeling begrijpt hoe dramatisch dit is.


Voorzitter, we weten al een hele tijd dat er nogal wat mis is met de vergoedingen voor pleeggezinnen, eigenlijk weten we ook dat het algemene beeld is dat pleegouders steeds minder worden gecompenseerd. De staatssecretaris schreef in december 2005 in de pleegzorgbrief aan de Kamer, en ik citeer: "pleegouders kunnen steeds vaker te maken krijgen met kosten die niet gedekt worden door de pleegvergoeding." Einde citaat. De staatssecretaris somt enkele voorbeelden op, wijst op de gevolgen die de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet mogelijkerwijs heeft voor de vergoedingen en constateert ook nog dat de kosten voor kinderopvang niet langer worden gedekt door de pleegzorgvergoeding. Er zou een inventarisatie van knelpunten worden gemaakt in samenwerking met de MO-groep, zo beloofde de staatssecretaris.
Drie maanden later stelde ik kamervragen over de pleegzorg en vroeg ik de staatssecretaris of er na de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet pleeggezinnen te maken hadden gekregen met extra kosten. De staatssecretaris antwoordde - en ik citeer weer even: "aangezien vooraf niet geheel te overzien was en ook thans nog niet geheel in beeld is welke gevolgen de zorgverzekeringswet voor pleegkinderen zou hebben, hebben wij de MO-groep gevraagd een inventarisatie te maken van knelpunten in de praktijk van de pleegzorg in relatie tot de zorgverzekeringswet. De MO-groep maakt momenteel deze inventarisatie van (eventuele) knelpunten en verwacht deze voor de zomer van 2006 af te ronden." (einde citaat)
In de zomer, weer maanden later antwoordt de staatssecretaris op kamervragen van mijn kant van juli, dat zich nog altijd problemen voor doen én dat het 'niet bekend is bij de staatssecretaris bij hoeveel pleegouders er vragen en problemen zijn!' De staatssecretaris schrijft dat ze mede op basis van de uitkomsten van de inventarisatie door de MO-groep zal nagaan op welke wijze eventuele problemen voor pleegkinderen opgelost kunnen worden. Conclusie is opnieuw: we weten niet hoe groot het probleem is, we weten niet hoe we het gaan oplossen, laat staan wanneer..


Hoe kan het dat de staatssecretaris maar ook MO-groep niet meer hebben gedaan voor deze pleegkinderen en hun pleegouders. Gewoon concreet voor Myrte en voor Richard. Hoe kan het nu dat niemand zegt : dames en heren, nu even geen gezeur deze kinderen die het toch al zo verrekte moeilijk hebben moeten gewoon goed aanvullend verzekerd zijn! Waarom heeft de staatssecretaris dat niet gezegd? Waarom is de MO-groep kennelijk niet verder gekomen? Geen misverstand: ik spreek de staatssecretaris aan. Zij is politiek verantwoordelijk.
Zij moet er voor zorgen dat de kinderen waar de overheid van heeft besloten dat die zich -indirect - over hen moest ontfermen dat ook op de goede manier, als het ware als een eigen kind worden verzorgd en dus ook verzekerd. Dat dat tot op de dag van vandaag niet gebeurd is, is zeer ernstig! Ik reken dat de staatssecretaris dan ook zwaar aan.


Dat is een politiek, zo men wil een moreel oordeel. Tegelijkertijd is deze nalatigheid ook nog heel onlogisch. De staatssecretaris heeft pleegouders heel hard nodig à campagne. Ze heeft haar lot verbonden aan het verdwijnen van de wachtlijsten en laten die er nu ook bij de pleegzorg zijn!
Uit onderzoek van Pleegzorg Nederland van begin dit jaar bleek echter dat 20 procent van de potentiële pleegouders afziet van de opvang van een kind omdat ondersteuning en financiële compensatie of te lang op zich laten wachten, of te kort schiet!
Hoe succesvol kan een campagne dan nog zijn?


De PvdA wil dan ook van de staatssecretaris de garantie dat pleeggezinnen er niet op achteruitgaan en dat ze de kosten die extra moeten worden gemaakt met terugwerkende kracht krijgen vergoed. Met de toezegging in antwoord op mijn laatst gestelde kamervragen 'dat het niet zo mag zijn dat financiële gronden het bieden van pleegzorg in de weg mogen staan', neemt mijn fractie geen genoegen. Mijn fractie wil graag dat de staatssecretaris voor
15 oktober de ziektekostenkwestie regelt, dat wil zeggen met terugwerkende kracht tot
1 januari de aanvullende ziektekosten vergoed en dat alle pleegkinderen vanaf nu aanvullend verzekerd zijn. Verder dat alle financiële veranderingen die het afgelopen jaar voor pleeggezinnen zijn opgetreden in kaart worden gebracht en oplossingen voorstelt ter compensatie van de gezinnen die er op zijn achteruit gegaan. Deze compensatie moet vervolgens zo snel mogelijk worden verstrekt. Graag een reactie van de staatssecretaris!