Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-09-2006

CBS-wetenschappers leiden belangrijkste mycologische genootschappen en verenigingen
Drie wetenschappers van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) van de KNAW zijn onlangs uitgekozen om de belangrijkste mycologische genootschappen en verenigingen te leiden. Rob Samson is gekozen tot Secretary General van de International Union of Microbiological Societies (IUMS), Pedro Crous werd President van de International Mycological Association (IMA), terwijl Sybren de Hoog tot President werd gekozen van de ISHAM, de International Society for Human and Animal Mycology. Dit onderschrijft het wetenschappelijke belang van het CBS-KNAW binnen de internationale microbiologische gemeenschap.

CBS
Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) beheert een unieke internationale collectie van schimmels waarvan door de industriële, landbouw- en medische sector gebruik wordt gemaakt. Het CBS vertegenwoordigt de oudste en grootste collectie van levende schimmels in de wereld.
Meer informatie: http://www.cbs.knaw.nl/

IUMS
De International Union of Microbiological Societies (IUMS) is een van de 26 Scientific Unions van de International Council for Science (ICSU). IUMS bestaat uit 109 verschillende verenigingen en zestien associate members. De IUMS organiseert onder meer internationale congressen (International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology, International Congress of Mycology, en het International Congress of Virology) en ondersteunt jonge wetenschappers uit ontwikkelingslanden met beurzen. Meer informatie: http://www.iums.org/

IMA
De International Mycological Association (IMA), opgericht in 1971, vertegenwoordigt de belangen van meer dan 30.000 mycologen wereldwijd. Het is een non-profitorganisatie, die als doel heeft om mycologie in al zijn verschijningsvormen te ondersteunen. Belangrijke activiteiten van de IMA behelzen het organiseren van internationale mycologische congressen, vertegenwoordiging van mycologische belangen op een international niveau en stimulering van oprichting van - of samenwerking met - nationale, regionale en internationale corporaties met interesse in mycologie. De IMA wordt aangestuurd door de officers en het Executive Committee, die worden gekozen door de General Assembly van afgevaardigden tijdens elk congres.
Meer informatie: http://www.bio.uio.no/org/ima/

ISHAM
ISHAM is een wereldwijde organisatie die alle wetenschappers en medici met een bijzondere interesse in schimmelziektes vertegenwoordigt. ISHAM is een onafhankelijke vereniging met een a-politieke en antidiscriminatoire doelstelling. Het doel van de organisatie is om de studie en uitoefening van alle aspecten van medische en veterinaire mycology te stimuleren en van middelen te voorzien. ISHAM werd in 1954 opgericht tijdens het VII International Congress of Botany en begon met 150 leden. Over de jaren is de ISHAM uitgegroeid tot een internationale organisatie die meer dan 1000 individuen vertegenwoordigt die zich op professionele basis bezighouden met schimmelziekten en pathogene schimmels. Meer informatie: http://www.isham.org