Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Pact op Zuid: krachtig, aantrekkelijk en sterk

De commissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR) van de deelgemeente Feijenoord is donderdag 7 september uitvoerig bijgepraat over het investeringsprogramma Pact op Zuid.

(Tekst: Emile Hilgers. Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Miljoeneninvestering
In de periode 2006-2015 willen de deelnemende partijen in totaal ruim 800 miljoen euro investeren, verklaarde beleidsmedewerker Mirjam de Graaf van de deelgemeente tijdens een presentatie.

Meer kansen bieden
De extra inzet moet voorkomen dat bewoners wegtrekken uit Zuid, door meer kansen te bieden op werk en een wooncarrière. Ambitieuze, meetbare doelstellingen zijn het optrekken van het gemiddelde inkomen tot het stedelijke gemiddelde en verhoging van de gemiddelde WOZ-waarde van woningen op Zuid naar het gemiddelde voor heel Rotterdam.

Drie Pijlers
Het Pact op Zuid kent drie pijlers:

* KRACHTIGE BUURT (onderwijs, werk, sociale samenhang, gunstig ondernemersklimaat, veiligheid);

* AANTREKKELIJKE WIJK (meer grondgebonden woningen, groen en water);
* STERKER ZUID (aansprekende stedelijke voorzieningen).

Plannen
Voor de deelgemeente Feijenoord bestaan onder andere de volgende plannen:

* nieuwe Brede Scholen op Katendrecht;

* in Bloemhof, de inrichting van een Jong XL, een inloopcentrum voor jeugd en gezin, dat voorziet in een samenhangend hulpaanbod voor opvoeding, leren en gedrag;

* meer lucht en ruimte in dichtbevolkte stadswijken als Hillesluis en Bloemhof;

* realisatie van een uitgaansgebied Eat en meet, in combinatie met het project Eetwijk Afrikaanderwijk.

Participatie bewoners
Sinds de commissievergadering eind juni, toen dagelijks bestuurder René Kronenberg een toelichting hield over het Pact op Zuid, heeft de deelgemeente de sociale en economische onderdelen van het investeringsprogramma verder ontwikkeld. De komende maanden worden deze onderdelen samen met de partners uitgewerkt. Ook de participatie van bewoners is opgepakt. Wethouder Schrijer heeft al gesprekken gehad met bewonersorganisaties, meldde De Graaf in de commissievergadering.

Hoe gaan we het uitvoeren?
De plannen zien er goed uit, oordeelden de commissieleden. Zonder poespas en enthousiast verwoord, aldus Saskia Osadiaye-van der Kooi (SP). Maar hoe gaan we het uitvoeren en hoe transparant wordt het? Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) vroeg naar de verschillen met eerdere plannen voor bijvoorbeeld de Boulevard Zuid en het Entrepotgebied. We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd, maar niet bereikt wat we zouden willen. Wat gaan we nu anders doen? Jan Smit (Leefbaar Rotterdam) zei geïntrigeerd te zijn door de inkomensdoelstelling. Hoe gaan we dat bereiken met de huidige samenstelling van de bevolking? En hoe houden we de sterke wijken goed? Marco van Lent (PvdA) wilde op zijn beurt weten: Wat wordt de inzet voor de wooncarrière van de huidige bewoners in verhouding met de investering voor het aantrekken van nieuwe bewoners?

Extra inzet
We willen de mensen die hier wonen niet weg hebben, maar hen opleidingsmogelijkheden en een wooncarrière bieden, reageerde deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn. Wijken waar het goed gaat, zullen we niet vergeten. Het gaat om extra inzet, boven de reguliere middelen. Nieuw is dat het een gezamenlijk, groot investeringsprogramma is. We hadden te weinig, nu kunnen we over de hele linie het basisniveau op peil brengen en houden. Op 25 september tekenen de gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties in aanwezigheid van minister Donner een intentieverklaring voor het Pact op Zuid.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.

(foto: Aantrekkelijke wijken is één van de pijlers van het Pact op Zuid.)