Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Zorgloket voor mensen met hulpvraag

De commissie Algemene Zaken en de Rekening van de deelgemeente Feijenoord wisselde in haar vergadering van 7 september van gedachten over de inrichting van een zorgloket en de participatie in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het zorgloket - officieel WMO-loket - is bedoeld voor mensen met een hulpvraag over zorg en welzijn.

(Tekst: Emile Hilgers. Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Niet van kastje naar de muur
De vraag die het dagelijks bestuur aan de deelraad heeft voorgelegd, is: moet er één loket komen voor de hele deelgemeente, één loket per wijk, of een aantal loketten op strategische plekken? Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) stelde als voorwaarde dat bewoners niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Commissievoorzitter Marco van Lent (PvdA) schatte in dat het te duur zal zijn om in elke wijk een zorgloket in te richten.

Laagdrempelig
Saskia Osadiaye-Van der Kooi (SP) pleitte voor een klein, laagdrempelig zorgloket. Kijk of je gebruik kan maken van bestaande plaatsen waar bewoners al geholpen worden, zoals bewonersorganisaties, maar alléén als de vrijwilligersorganisaties dat willen en aan kunnen. Ook Jan Smit (Leefbaar Rotterdam) zag daarin voordelen.

Opties
Conclusie: er moet ten minste één professioneel loket komen, waar mogelijk aangevuld met kleinere loketten in de wijken. Over de WMO-participatie was het belangrijkste discussiepunt of een deskundigenpanel of cliëntenraad moet adviseren aan het dagelijks bestuur, zodat dit meteen actie kan ondernemen, of aan de deelraad(commissie), die een controlerende taak heeft. Een meerderheid was voor de laatste optie. De discussie wordt 14 september voortgezet in de raad.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.