Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Vraag naar nieuwe opvangvoorzieningen in Feijenoord

Het gemeentebestuur heeft de deelgemeente medewerking gevraagd om in Rotterdam nieuwe voorzieningen voor dak- en thuislozen te realiseren.

(Tekst: Emile Hilgers. Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Ambitieus meerjarenplan
Dit in het kader van een ambitieus meerjarenplan van het Rijk en de vier grote steden om deze doelgroep nieuwe perspectieven te bieden.

Advies aan gemeenteraad
Er moeten in de stad negentien nieuwe voorzieningen komen van uiteenlopende soort en grootte (dus ook kleine pensions). Volgens de huidige uitgangspunten is de opgave voor de deelgemeente Feijenoord twee nieuwe voorzieningen. Het is de bedoeling dat een decentrale werkgroep op zoek gaat naar geschikte locaties en panden en in november via het dagelijks bestuur een advies uitbrengt aan de gemeenteraad.

Gemeenschappelijke opgave
De deelgemeenteraad is per brief door het dagelijks bestuur geïnformeerd over de uitgangspunten en het standpunt richting wethouder. Het realiseren van de voorzieningen is een gemeenschappelijke opgave, meent het bestuur. Maar het staat kritisch tegenover het aantal en de grootte.

Grote terughoudendheid
Verder is er grote terughoudendheid ten aanzien van het creëren van voorzieningen in de zogeheten prioritaire wijken (Bloemhof, Hillesluis, Afrikaanderwijk) en de wijken Feijenoord (waar recent een IBW-voorziening is gekomen) en Katendrecht (waar een foyer voor overlastgevende Antillianen is voorzien).

Korte toelichting
In de vergadering van de commissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR) van 7 september gaf voorzitter Dagmar Oudshoorn desgevraagd een korte toelichting. De aanwezige politici hadden er moeite mee om bij voorbaat wijken uit te sluiten. Niemand wil zon voorziening in de buurt, en bewoners hebben inmiddels misschien ervaren dat de overlast in praktijk meevalt, zo werd gesteld. Verder moet volgens commissievoorzitter Marco van Lent niet alleen naar de verdeling over de wijken worden gekeken, maar ook naar de omgeving, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een school.

Raadsdebat in oktober
Omdat het dagelijks bestuur nog met de wethouder wil overleggen over de verdeelsleutel en de uitgangspunten is besloten om dit onderwerp in oktober te agenderen voor de deelgemeenteraad.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.

(foto: De IBW-voorziening in de wijk Feijenoord.)