Gemeente Geldrop-Mierlo


Werk en inkomen

PILOT-PROJECT GRONDWATEROVERLAST IN SKANDIA EN COEVERING-WEST

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor water. Schoon water is een voorwaarde om leven mogelijk te maken. Maar we moeten ons ook al eeuwenlang beschermen tegen water. Grond- en/of hemelwater kunnen immers voor overlast zorgen. In de gemeente, en dan met name in de Geldropse wijken Skandia en Coevering-West, is er sprake van grondwateroverlast. Reden voor de gemeente om onderzoek te laten doen naar de oorzaken hiervan. In dit artikel leest u welke vervolgstappen uit dit onderzoek volgen.

Om de oorzaken en de omvang van de grondwateroverlast te kunnen achterhalen, is er in de zomer van 2004 onderzoek uitgevoerd in de wijken Skandia en Coevering-West. Dit onderzoek bestond uit een historisch onderzoek, een huis-aan-huis verspreide enquête en enkele locatiebezoeken.

RESULTATEN
Uit de verschillende onderzoeken is gebleken, dat er inderdaad grondwaterproblemen zijn. Deze zijn echter minder dan vooraf was ingeschat. Dat betekent uiteraard niet, dat er nu niets aan wordt gedaan! De gemeente heeft het bedrijf Arcadis opdracht gegeven om een aantal oplossingen te bedenken om de problemen te verminderen. Deze oplossingen zijn gebaseerd op de resultaten van de eerder genoemde onderzoeken. Om te kunnen beoordelen of de oplossingen ook daadwerkelijk effect hebben zullen er twee pilots worden uitgevoerd en wel bij De Lammert 1 (Skandia) en Waleweinlaan 93 (Coevering-West).

PILOTS
De pilot bestaat uit het aanbrengen van een drainageleiding om de woning. Via deze leiding wordt het grondwater afgevoerd naar open water, zoals sloten. In het geval er vlakbij geen open water is, komt het water in het riool. Dit heeft wel als nadeel, dat er `schoon' water in het riool komt, terwijl we dat juist proberen te voorkomen met onze `afkoppelprojecten'. We hopen dus dat we het grondwater zo veel mogelijk kunnen afvoeren naar open water.

PLANNING
Projecten uit het verleden hebben aangetoond dat de resultaten van een pilot pas na een lange tijd van meten zichtbaar worden. Om deze reden meten we dan ook minimaal één jaar, tot september 2007. We maken tussentijds wel een eerste evaluatie, in december 2006.

MEER INFORMATIE
Wilt u meer informatie, dan kunt u op werkdagen contact op nemen met Henk-Jan Lubeek van de afdeling Openbare Werken, telefoon (040) 289 37 30.