Provincie Overijssel

Brief Commissaris Jansen aan gemeenteraad Raalte

Op 11 september heeft commmissaris van de Koningin Geerrt Jansen een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Raalte over de benoemingsprocedure voor de waarnemend burgemeester van deze gemeente. De brief kunt u hier nalezen.

---

Commissaris van de Koningin Overijssel

Aan de Raad van de gemeente Raalte
Postbus 140
8100 AC RAALTE
www.prv-overijsseL.nl
Postadres
Provincie Overijssel
Postbus 10078
8000 GB Zwolle

Doorkiesnummer (038) 499 9331

Ons kenmerk BAKA/PB/GJ

Inlichtingen bij Mr P.T. Benschop

Telefoon 038 499 9333
Telefax 0384254809

Datum 11 September 2006

Geachte leden van de gemeenteraad,

Het is bekend dat ik inzake de positie van de burgemeester tweemaal heb gesproken met de fractievoorzitters van alle in de Raad vertegenwoordigde politieke partijen, te weten op 25 augustus 2006 en 5 September 2006. Beide bijeenkomsten vonden plaats in beslotenheid. Vooraf was gesproken dat de inhoud van het overleg en de verslagen geheim zouden zijn.

Diverse berichten in de Stentor laten zien dat die geheimhouding geschonden is.

Allereerst berichtte de Stentor mijn conclusie na mijn overleggen met de fractievoorzitters op 5 September 2006 en met de burgemeester op 6 September 2006 voordat mijn brief van 6 September 2006 op 7 September 2006 bij de raad werd bezorgd en daarover een persbericht was uitgegaan. De betrokken journalist beschikte derhalve reeds over mijn standpunt op een moment dat dit slechts op 6 September 2006 vertrouwelijk via de griffier aan de fractievoorzitters bekend was gemaakt. Een tweede bericht in de Stentor over inhoud en feitelijke gang van zaken tijdens het overleg op 5 September 2006 maakt duidelijk dat zowel de schriftelijke als de mondelinge informatie rechtstreeks vanuit dat overleg is gecommuniceerd met de betrokken journalist van genoemde lokale krant. Dit ondanks de afgesproken geheimhouding.

Hiervoor waren er al berichten waarin werd gesuggereerd dat de vertrouwelijkheid van de beraadslaging van de vertrouwenscommissie die aan de benoeming van de burgemeester vooraf ging, was geschonden. Een en ander brengt mij tot de conclusie dat vertrouwelijk overleg met uw raad of een vertegenwoordiging daaruit voor de benoeming van een waarnemend burgemeester thans niet mogelijk is, zodat ik genoodzaakt ben om zonder nader overleg met uw raad tot de benoeming van een waarnemer over te gaan. Ik betreur dit ten zeerste.
Met betrekking tot de voorbereiding van de vervulling van de vacature van burgemeester, geef ik u in overweging om met voorstellen te komen voor een werkwijze waarbij de geheimhouding zonder meer gegarandeerd is. In afwachting daarvan zal ik de minister adviseren om de openstelling van de vacature aan te houden.

Hoogachtend
De COMMISSARIS VAN DE KONINGIN
in de provincie OVERIJSSEL,
Mr G.J/Jansen

Het provinciehuis is vanaf het NS-station bereikbaar: met stadsbus lijn 1 richting Berkum, halte provinciehuis Bezoekadres
Luttenbergstraat 2
Zwolle