Gemeente Zwolle

Zwolle gaat voor goud!

Vindt u het ook zo spannend? Deze week maakt de jury van de internationale Entente Florale bekend of Zwolle zich het komende jaar groenste stad van Europa mag noemen. We binden de strijd aan met steden als Kiel, Beaune, Kortrijk en Pilzen. Toch niet de minste. We zijn al de groenste stad van Nederland en nu gaan we voor Europees goud!

Het was een redelijk goede zomer. Wel een tijdlang erg warm en in augustus behoorlijk nat hier en daar, maar lekker genoeg om volop te genieten van het Zwolse groen en water. En dat kan zeker. Met mijn vrouw en kinderen heb ik onlangs weer een stuk van rondje Zwolle gefietst. Een heel rondje is nog wat teveel voor de kids, maar een stuk kan wel. Het was opnieuw fantastisch: het veelkleurige groen, het water, de rust en de ruimte, de landbouw in het buitengebied, tuin Salland. Verder hebben we verschillende keren in de Milligerplas gezwommen. En mijn vrouw is met de twee oudsten naar het Ecodrome geweest.

Ook heeft ons gezin erg genoten van de festivals die de afgelopen maanden in het groen zijn gehouden: Dag van het Park, bevrijdingsfestival, noem maar op. De groene plekken in onze stad zijn immers niet alleen bedoeld om naar te kijken. Ze zijn ook een ontmoetingsplaats en plekken om feest te vieren. En om lekker te hangen. Mijn oudste dochter verheugt zich er nu al op om later met haar vriendinnen te zonnebaden aan de stadsgracht bij de Potgietersingel.

Er wordt hard gewerkt aan onze groene stad. Door u als bewoner of vrijwilliger, door de gemeente. Enkele parken hebben een opknapbeurt gehad. Denk bijvoorbeeld aan Park Hogenkamp, of Park Eekhout waar onlangs een theeschenkerij is geopend. Een prachtig initiatief! Of kijk naar de renovatie van Park de Wezenlanden. Ook onze stadstuinen worden steeds mooier. Denk bijvoorbeeld aan de stadstuin van ontwerper Harry Pierik en de initiatieven die hij in de stad ontplooit. En van nature kennen we de IJssel en de Vecht met omliggende gebieden, die we verder ontwikkelen als waardevolle groene en blauwe zones.

Al met al is Zwolle een groene stad om trots op te zijn. Het groen, het water, de rust en de ruimte die hier geboden worden zijn bijzonder. Het lijkt me dat de jury van de internationale Entente Florale dat ook moet vinden. Zwolle gaat voor goud!

Peter Pot,
Wethouder Groen