Openbaar Ministerie


Reactie College op uitzending NOS journaal Deventer moordzaak

12 september 2006

Het College van procureurs-generaal weerspreekt de suggestie die in de uitzending van het NOS journaal over het oriënterend vooronderzoek van de Deventer Moordzaak wordt gedaan dat het Openbaar Ministerie (OM) zich onder druk heeft laten zetten door derden om snel met de conclusies van het onderzoek naar buiten te komen en dat dit ten koste zou zijn gegaan van de volledigheid en zorgvuldigheid van het onderzoek.
Het volledige rapport van het onderzoeksteam is op 12 juni jl. aan de raadsman van de veroordeelde ter beschikking gesteld. Een van de conclusies in het rapport was dat het DNA-onderzoek geen enkele indicatie heeft opgeleverd voor de betrokkenheid bij de moord van een ander persoon dan de veroordeelde.
Gegeven de bijzondere aard van deze zaak en het beleid van transparantie heeft het College op 13 juni de conclusies van het oriënterend vooronderzoek in een persbericht naar buiten gebracht. In dit persbericht is ook gemeld dat het College heeft ingestemd met de aanbeveling van het onderzoeksteam om aanvullend technisch-forensisch onderzoek te doen, o.a. bestaande uit aanvullend DNA-onderzoek en aanvullend handschriftonderzoek ter verdere onderbouwing en toetsing van de reeds verkregen resultaten. Deze onderzoeken zijn vervolgens in gang gezet. De resultaten hiervan zullen uiteraard ter hand worden gesteld van de raadsman van de veroordeelde.

Aangezien de raadsman van de veroordeelde onlangs een verzoek tot herziening van de zaak heeft ingediend bij de Hoge Raad is de zaak thans onder de rechter. Het OM, dat bovendien geen rechtstreekse partij is in deze procedure, past daarom terughoudendheid bij een nadere inhoudelijke reactie op de uitzending.
Verklaar jargon