Socialistische Partij

SP stelt samenwerking met VS ter discussie

12-09-2006 * SP-woordvoerder Harry van Bommel wil dat minister Bot van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag op het matje roept om te eisen dat de regering van president Bush excuses maakt voor de leugen over band tussen Saddam Hoessein en Osama bin Laden. De verklaring dat deze jarenlang volgehouden bewering niet juist blijkt te zijn, moet voor de regering aanleiding zijn de Amerikaanse regering formeel aan te spreken. Bovendien dient Nederland van de VS te eisen dat ze haar geheime gevangenissen sluit. Anders moet Nederland de samenwerking met Amerika in Afghanistan beëindigen.

De Amerikaanse bekentenis over de relatie tussen Saddam Hoessein en Bin Laden past in een reeks van leugenachtige verklaringen zoals de beweringen over massavernietigingswapens in Irak, het uranium dat van Niger naar Irak zou zijn verkocht en de geheime gevangenissen waarmee het internationaal recht is geschonden. Allemaal bevindingen waarop vergaande beslissingen zijn genomen. Al deze informatie blijkt onjuist en heeft Nederland meegesleept in de oorlogen van de VS.

Harry van Bommel "Hoe lang wil Nederland nog als voetveeg en troepenleverancier dienen als we bedonderd worden waar wij bij staan? De Nederlandse regering maakt ons medeplichtig aan mensenrechtenschendingen en handelt in strijd met de Grondwet die ons verplicht de internationale rechtsorde te bevorderen," aldus Harry van Bommel.