Gemeente Zwolle

Park de Wezenlanden Zwolle wordt verder opgeknapt

Het opknappen van het Park de Wezenlanden gaat dit jaar verder. De herinrichting wordt niet in één keer gedaan, maar in fases. In 2005 zijn diverse plannen uitgevoerd en voor 2006 is opnieuw geld beschikbaar waardoor de tweede fase in gang kan worden gezet. Er zijn plannen gemaakt samen met het zogeheten Adviesteam, waarin vertegenwoordigers zitten van omwonenden en verschillende organisaties.

In 2005 zijn de eerste deelprojecten afgerond. Op het verbeterde manifestatieveld zijn de afgelopen tijd verschillende, goed bezochte evenementen gehouden. De nieuwe skatebaan is erg populair en de speeltoestellen bij de dierenweide trekken veel bezoekers. Er zijn bomen en sierheesters geplant en op verschillende plaatsen is de bestaande beplanting opgeknapt.

Verbeterde route
Toch is er nog genoeg te verbeteren, want voor de vele bezoekers van de dierenweide is het nu bijvoorbeeld nog moeilijk om in de rest van het park te komen. Voor gehandicapten is het zelfs bijna onmogelijk. Om dit te verbeteren, komt er een doorgang door de voormalige dijk. Deze krijgt de vorm van een zogenaamde 'coupure' zoals die ook in waterkerende dijken voorkomt. Het karakter van de oude dijk blijft zo bestaan. Tegelijkertijd komt er een comfortabele route naar de andere delen van Park de Wezenlanden.

Kanalenzone
Voor het park is een inrichtingsplan opgesteld. Hierin staat onder meer dat er van de zone langs het Almelose kanaal en het Koelwaterkanaal meer natuur moet komen. Een eerste deel wordt nu gerealiseerd. Bij de voetgangersbrug wordt onder meer de grond afgegraven. De graslanden worden zo vochtiger en (weer) geschikt voor onder meer de zeldzame Kievitsbloem. Ook komt er een pad over de dijk langs het Koelwaterkanaal. Er zijn dan meer wandelmogelijkheden en er is een mooi uitzicht over het water.

Provincie
De gemeente is niet de enige die bijdraagt aan het park. De provincie Overijssel geeft subsidie voor de Kanalenzone, maar is ook bezig met de renovatie van het Provinciehuis. De nieuwe omgeving van het gebouw zal zorgen voor een betere toegang tot het park. Een onderdeel hiervan is de aanleg van een nieuwe trap en hellingbaan tussen de tuin en het park. Ook komt hier een aantal terrassen, waar bezoekers heerlijk in de zon kunnen zitten. Gemeente en provincie delen deze kosten.

Tuin
De voormalige gehandicaptentuin in het park ligt er nu nog wat treurig bij. Dat gaat veranderen. De paden worden vernieuwd en er komen meer banken. Grote vakken met kleurige planten en hoogteverschillen worden aangelegd. Ook komt er een kunstwerk. De tuin wordt zo weer een plek waar het aangenaam verpozen is.

Kijk voor de achtergronden van de plannen voor het park en voor informatie over andere groene projecten op onderstaande links.