Ingezonden persbericht

Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11-40
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 4 september 2006

PERSBERICHT

Nijmeegse Orgelkring sluit veertigste concertseizoen af

Wensconcert

NIJMEGEN - Op dinsdag 12 september sluit de Nijmeegse Orgelkring haar veertigste zomerconcertseizoen in de Nijmeegse Sint Stevenskerk af met een wensconcert. Bezoekers, van concerten en website, konden in de loop van de concertserie hun wensen kenbaar maken. Bach voerde de wensenlijst aan, maar deze barokcomponist werd op de voet gevolgd door de 20-ste eeuwse componist Messiaen. Ook was er veel vraag naar Franse Romantiek. De drie Nijmeegse organisten die het wensconcert verzorgen, Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt, hebben een gevarieerde selectie gemaakt uit de wensen. Wat ze precies spelen, blijft nog een verrassing!
Het concert is een samenwerking met de Stichting Orgelfestival Nijmegen, ter overbrugging naar het Internationaal Orgelfestival dat op dinsdag 19 september van start gaat. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt ¤6,-- of ¤ 5,-- met studentenkaart, CJP en 65+-pas.

Ruim veertig wensen zijn bij de Stichting Nijmeegse Orgelkring binnengekomen. De lijst bevat niet alleen composities die tijdens dit concertseizoen zijn gespeeld, maar ook uit vorige edities van de zomerconcerten in de Sint Stevenskerk. Ook bevat de wensenlijst composities die nog nooit eerder tijdens de zomerconcerten te beluisteren waren. Kortom: de verzoeken geven aan dat wat de luisteraar graag nogmaals wil horen en dat wat de luisteraar heeft gemist. Het meest, acht keer, wordt gevraagd naar muziek van Bach, wel betreffen de Bach verzoeken verschillende composities. Bach wordt op de voet gevolgd door Messiaen, met zes verzoeken. Voor het overige was er opvallend veel vraag naar Franse (laat)romantiek: Vierne, Franck, Widor, Duruflé en Alain kregen tezamen negen verzoeken.

De drie Nijmeegse organisten, Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt, verzorgen het wensconcert. Ze hebben alle drie zelf al eerder in de zomerserie een concert gegeven. Jetty Podt en Joost Langeveld zijn beide onder meer huisorganist van de Sint Stevenskerk. Berry van Berkum is onder meer organist van de Antonius van Paduakerk. De drie Nijmeegse musici. Zij hebben een zeer gevarieerde keus uit de wensen gemaakt.

noot voor de pers,